Izvor:Foto: Krone TV printskrin, Profimedia

Mrtve ptice padaju s neba posle nevremena i zahlađenja(VIDEO)

Izvor: Nportal

14.09.2024.

15:19

SITUACIJA je veoma ozbiljna za preostale ptice selice.

Glavni čuvar zoološkog vrta, Stefana Šajdla, u skloništu za životinje Vosendorf u Austriji, ima pune ruke posla dok pokušava da dramatičnu situaciju stavi pod kontrolu.

Jaka kiša, oluje i hladnoća teraju ptice selice i dalje ka jugu, međutim to dovodi do katastrofa visokih razmera, te je veliki broj ovih ptica i uginuo.

Takoreći, mrtve ptice padaju sa neba.

- Trenutno sam pod Bečkim Rajhsbrikom gde životinje traže sklonište i skupljaju se u velikom broju, ima ih na stotine. Nažalost, ovo je i smrtonosna zamka, jer oni teraju jedni druge u šiljke pričvršćenog štitnika za golubove. Većina onih koje nalazimo ovde su već mrtvi. Sakupljamo kilograme mrtvih lasta, što je veoma žalosno - kaže on, opisujući trenutnu operaciju.

BloombergAdria.com

Zbog hladnog i vlažnog vremena, leteći insekti, glavni izvor hrane za ptice, jedva da su aktivni, a to dovodi do toga da mnoge lastavice brzo ostaju oslabljene i na zemlji.

Zbog toga je situacija veoma ozbiljna za preostale ptice selice.

Organizacija za zaštitu životinja odmah je reagovala na vanrednu situaciju, te poziva stanovništvo da prijavi oslabljene lastavice ili one kojima je potrebna pomoć i da ih dovede u sklonište za životinje Vosendorf.

- Naš tim radi danonoćno da spasi ove životinje. Mogu se ostaviti u skloništu za životinje u bilo kom trenutku, a naš broj za hitne slučajeve dostupan je za prijavu bilo kakvog okupljanja lasta - kaže Šajdl.

VIDEO MOŽETE DA POGLEDATE NA OVOM LINKU.

(Kurir/Krone)