Izvor:Foto: Profimedia

OBILNE PADAVINE: Dunav pravi probleme širom Evrope

Izvor: Nportal

15.09.2024.

13:05

Meteorolog Slobodan Sovilj rekao je za RTS da su temperature znatno ispod proseka zbog priliva hladnog vazduha. Od utorka se očekuje postepeni porast temperatura, a krajem sledeće sedmice vratiće se u prosek, najavio je Sovilj. Od danas bi na opasne meteorološke pojave trebalo da nas upozori SMS poruka.

Na kraju rekordno toplog leta, u Evropu stigle poplave i oluje. U Austriji je pao sneg. Pakuju se džakovi sa peskom, u Češkoj su ispražnjeni rezervoari, a u Poljskoj se očekuju bujične poplave. Šta čeka Srbiju.

Meteorolog Slobodan Sovilj rekao je za RTS da su temperature znatno ispod proseka zbog priliva hladnog vazduha. Napomenuo je da se od utorka očekuje postepeni porast temperatura, a da će se krajem sledeće sedmice vratiti u prosek.

Istakao je da do ovog trenutka nema snega na planinama u našoj zemlji, a da se može očekivati susnežica na nadmorskoj visini iznad 1500 metara, za razliku od Austije gde su zabeležene obilne snežne padavine, a negde i po metar snega.

Počinje da radi sistem SMS upozoravanja

Od danas počinje da radi sistem SMS upozoravanja u ekstremnim vremenskim prilikama.

"Neće biti upozorenje kada su padavine ovakvog intenziteta. Ovaj sistem će se pokretati tek ako padavine pređu 80 litara po metru kvadratnom. Granice su postavljene visoko. Građani će dobijati ove poruke kada su ugroženi životi. Ovo nije sistem da građani dobijaju poruke često, već u ekstremnim vremenskim situacijama", rekao je Sovilj.

Ciklon "Boris" najviše problema je napravio u Austriji i u centralnoj i istočnoj Českoj, gde imamo najobilnije padavine i 100 litara kiše po kvadratnom metru.

Austrijski kancelar izjavio je da je i vojska spremna.

BloombergAdria.com

Porast Dunava zbog padavina u Evropi

Sovilj je istakao da se i u Evropi očekuje da intenzitet padavina postepeno slabi i od utorka se očekuje da padavine prestanu. Napomenuo je da će padavine u Evropi usloviti porast Dunava.

Meteorolog je rekao da što se tiče naše zemlje, dobro je da su ove padavine došle posle sušnog perioda i da neće usloviti veće probleme.

Prema njegovim rečima, u ovim sistemina nema toliko superćelija, i to je drugi tip oblačnosti.

S obzirom na to da smo imali najtoplije leto od 1951. godine, na pitanje kakva nas jesen i zima očekuju, Sovilj je rekao da ulazimo u hladniji period. Istakao je da će zima i jesen biti malo toplije od uobičajenih, ali ne tople kao prošle godine.

(RTS)