Izvor:Foto: Shutterstock,Tik Tok printskrin/VannaBojovic

ŠTA JE JAŠMAK? Najjeziviji muslimanski običaj za UDATE žene

Izvor: Nportal

15.09.2024.

14:40

SVAKA zemlja i svaki narod neguju svoju tradiciju i običaje, ali kako se vremena menjaju tako u pojedini se neki menjaju i praktikuje se njihova blaža verzija. Međutim, to nije slučaj za sve. Istočne zemlje se veoma trude da zadrže svoje običaje iako pojedini više nisu ni društveno prihvatljivi.

Vana Bojović je devojka iz Hrvatske koja putuje svetom i priča o istoriju, kulturi i običajima svih zemalja koje poseti, a kako je otkrila, nedavno je posetila Turkmenistan.

Kako je istakla, ona je u ovoj državi videla razne zanimljivosti, ali i ženu sa maramom u ustima.

Međutim, to nije obična marama, već je u pitanju jašmak.

- Bez obzira na to što sam već posetila sve ove nabrojane države, prvi put sam ovaj običaj videla u turkmenistanskom selu. Osim marame u ustima u javnosti, poneke porodice ovde praktikuju ne komuniciranje žene sa svekrom, niti bilo kojim muškarcem starijim od nje, koji je u muževljevoj porodici, bez obzira na to što s tom porodicom živi - napisala je Vana u opisu videa.

Jašmak je zastupljen i u Turskoj, Avganistanu i Iranu, a zahteva da udate žene, dok su u javnosti, nose maramu u ustima kao znak poslušnosti i poštovanja svojih muževa, što podrazumeva negovorenje sa drugim muškarcima.

Vanin video je pregledan više od 468.000 puta i ima više od 700 komentara.

"Koliko tužno", "I posle žene imaju prava", "Koja tuga", "Bože, srce me je zabolelo", pisale su žene pretežno.

(Blic Žena)