Izvor:Foto: printskrin Instagram/bogoljubkaric

Oglasila se porodica Karić povodom Marjanine smrti

Izvor: Nportal

18.09.2024.

18:34

Marjana je sa svojim suprugom Zoranom izgradila porodicu koja je bila centar njenog sveta

Porodica Karić sa velikom tugom obaveštava javnost da nas je napustila Marjana Karić, diplomirani pravnik, majka četvoro dece i jedan od osnivača Fondacije Braća, koja već 55 godina nesebično pomaže ljudima na ovim prostorima. Marjana je bila stub porodice Karić, žena posvećena svojoj porodici, zajednici i humanitarnom radu.

Saopštenje porodice Karić prenosimo u celosti:

Po svim merilima, gospođa Marjana Karić bila je primer moderne i uspešne poslovne žene. Bila je osnivač novinske kuće Jefimija Pres, u okviru koje su izlazila četiri mesečnika – Jefimija, Porodica, Klasika i Mobkom. Bila je član Upravnog odbora Fondacije Braća Karić i predsednik njenog ogranka u Beču. Pravnik po struci, ali njena interesovanja i delovanja bila su više okrenuta primenjenim umetnostima, izdavaštvu i humanitarnom radu. Naročito uspešno se bavila dizajnom tekstila, pa je tako njen dezen u svili pod nazivom Kosovski boj svojevremeno izazvao veliku pažnju stručne javnosti.

Rođena je u Peći 3. novembra 1952. godine u patrijarhalnoj porodici, u kojoj je kulinarsko umeće bilo sastavni deo kućnog vaspitanja. Marjana Karić je autorka sada već legendarnog kuvara – Kosovsko-metohijska trpeza, u kojoj je objavila stotine recepata sa Kosova i Metohije. NJena ljubav prema kulinarstvu bila je oličenje njenog dubljeg povezivanja sa tradicijom i običajima sa Kosova i Metohije, gde je sakupila na hiljade recepata koji su se prenosili generacijama. Jela koja su na trpezama širom Kosmeta bila vekovima, duh tradicije i prošlosti, jedna neobična istorija srpskog naroda – ovako su kritičari opisivali ovo kapitalno delo. Bogatu istorijsku riznicu recepata objavila je u kuvaru izdatom u saradnji sa Fondacijom Braća Karić, čime je trajno zabeležila kulturno nasleđe ovog kraja.

Marjana je sa svojim suprugom Zoranom izgradila porodicu koja je bila centar njenog sveta. Rodila je i podigla četvoro dece – Jefimiju, Anu, Vladana i Dušana – i sa ponosom gledala kako postaju odrasli, uspešni ljudi, formirajući sopstvene porodice. Iako je bila posvećena supruga i majka, Marjana je bila pažljiva prema svima koje je poznavala, nesebična žena koja je svojom dobrotom i ljubavlju dotakla živote mnogih.

Kroz humanitarni rad, Marjana je postala simbol borbe za pravdu i istinu, uvek usmerena na pomoć onima kojima je to najpotrebnije. NJen humanitarni doprinos, kao i posvećenost očuvanju porodičnih vrednosti i kulturnog nasleđa, ostaviće neizbrisiv trag.

NJena misija bila je posvećenost drugima, a njeno nasleđe nastaviće da živi kroz Fondaciju Braća Karić i sve one kojima je pomogla tokom svog života.

Porodica Karić, kumovi, prijatelji i svi koji su imali čast da je poznaju, oprostiće se od Marjane Karić sa neizmernim poštovanjem i tugom, ali sa sigurnošću da će sećanje na nju zauvek živeti u srcima svih nas. Porodica Karić će primati saučešće u četvrtak 19. septembra od 11:30 u Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju, opelo će se održati u 13:00, a sahrana u 13:30 časova.

Večna pamjat našoj Marjani.

Milanka Karić sa porodicom Karić i kolektivom Fondacije Braća Karić