Izvor:Foto:D.Milovanović

PRERANO JE OTIŠLA: Godišnjica smrti Sonje Savić

Izvor: Nportal

22.09.2024.

14:03

GLUMICA Sonja Savić napustila nas je pre šesnaest godina, a iza sebe je ostavila velike uloge o kojima će se decenijama pričati u dramskom svetu.

Svet glume je zanemeo kada je čuo da je otišla jedna od najtalentovanijih glumica. Sonja je u svim ulogama ostavljala deo sebe. Izuzetno harizmatična, mnogi su joj se divili, a kobnog 23. septembra pronađena je mrtva u svom stanu u Kursulinoj ulici. Lekari su mogli da potvrde smrt, a kako su tada pisali mediji, prema zvaničnim podacima nakon obdukcije preminula je usled prevelike doze nedozvoljenih supsatnci.

Sonjina majka Mikaina je dala ćerkinu imovinu 2011. godine vlasti, to je bila njena velika želja. Potpisala je protokol za to, a o ćerkinoj smrti je jednom govorila za emisiju "Eksploziv":

- Šta joj kažem? Da nema zaborava, da je želim, molim je da se javi u san da je pomilujem, poljubim, da je zagrlim... Nemam više nikoga. Tu je njeno omiljeno drvo. Nikad nije došla da se nije prekrstila i poljubila tri puta drvo. I stalno je molila: "Nemojte mi seći hrast"- pričala je Mikaina, koja je često odlazila na ćerkin grob, a utehu pronalazila u velikim Sonjinim ostvarenjima i nagradama.

BloombergAdria.com

 

- Radovala se majka svemu, nagradama... Sonjino znanje i njene sposobnosti brzo odoše pod zemlju.

Sonja je prema pisanjima medija pronađena mrtva u svom stanu, a oko nje su bili špricevi: 

- To što hoćete da me pitate, ja o tome ništa nisam znala. Mene su novinari prijatno iznenadili sa tim vestima, pod navodnicima... Ona je verovatno pila neke tablete, ali ja nemam pojma - rekla je svojevremeno majka Sonje Savić.

Legat glumice Sonje Savić Donjoj Gorevnici, kod Čačka, gde se nalazi njena celokupna umetnička zaostavština, godinama je bio predmet sudskog spora i ovaj kompleks već nekoliko godina nije dostupan javnosti. Razlog za to je što je deo Sonjine rodbine osporavao testament i tražio deo imovine.

Predrag Živković kustos projekta „Sonjin septembar“, kaže da su u periodu od 2015. do 2018. godine posete obavljane uz prethodnu najavu, a da su jednu sobu koju je njena majka Mikaina odredila, pretvorili u izložbeni prostor.

Umetničku zaostavštinu Sonje Savić čini obiman materijal: fotografije, audio i video zapisi, među kojima i oni s radio i TV nastupa, njeni video-radovi, dokumentarni i igrani filmovi, video-snimci pozorišnih predstava u kojima je nastupala, mnogobrojni lični predmeti, reč je o više hiljada predmeta, među kojima i oni iz oblasti alternativnog pozorišta.

Drvo ispred kuće je ponelo ime- Sonjin hrast. 

(Blic)