Izvor:Foto: Profimedia

STRUČNJAK SAVETUJE: Koliko često treba usisavati

Izvor: Nportal

22.09.2024.

19:25

USISAVANJE je zadatak čišćenja koji će većina rado odložiti jer ih odvrati sama pomisao da vuku usisavač uz stepenice ili da ih oblije znoj posle završetka jedne sobe.

Ako imate kućne ljubimce, verovatno ste navikli da usisavate svaki dan, ali što se tiče ostalih, treba li zaista to da rade svakodnevno ili jednom nedeljno?

Naravno, usisavanje je nužno, posebno za one koji pate od alergija jer osigurava da se mrtve ćelije kože, bakterije, plesni i grinje uklone sa poda i da se ne udišu jer to može da izazove ceo niz neugodnih simptoma, uključujući nadraženo grlo, nos, oči i još ozbiljnije, probleme sa disanjem, piše Miror.

Naučnik Metju Li preporučuje usisavanje barem jednom nedeljno kako biste sprečili nakupljanje prljavštine ako imate drveni pod.

BloombergAdria.com

 

- Pokušavam da posvetim malo više pažnje mestima u kojima moji članovi porodice najviše borave u našem domu, a radi se o kuhinji i spavaćoj sobi, budući da se na podu može brzo skupiti mnogo prljavštine, krhotina i zalutalih dlačica - rekao je.

Stručnjak savetuje da svoj dom kategorišete u više tačaka - zidovi, dušeci, lajsne, korpe za kućne ljubimce, lampe, zavese, stepenice, plafoni i sofe - i da odaberete dve za usisavanje svake nedelje.

- Ovo je preporučena učestalost za održavanje čistoće doma, a da niste opterećeni zadatkom dubinskog čišćenja celog doma odjednom - dodao je. Kada je reč o tepisima, Metju je predložio usisavanje pre nego što pod počne da izgleda prljavo dva puta nedeljno. Za područja gde osobe manje borave dovoljno je usisavati jednom nedeljno.