Izvor:Foto: Profimedia

NA BALKANU NIČE NOVA DRŽAVA? Već je zovu muslimanski Vatikan

Izvor: Nportal

23.09.2024.

19:47

ALBANIJA planira da napravi sopstveni muslimanski Vatikan.

Prema pisanju The New York Timesa, albanski premijer Edi Rama najaviće planove za suverenu mikrodržavu unutar glavnog grada Tirane, koja će slediti praksu Bektašijskog reda – šitskog sufijskog reda osnovanog u 13. veku u Turskoj.

Ako se plan ostvari, takozvana "Suverena država bektašijskog reda" postatće najmanja država na svetu, veličine tek 10 hektara, što je četvrtina veličine Vatikana. Ta mala država imaće vlastitu administraciju, isprave i granice.

Nova država bi dopuštala konzumaciju alkohola, ženama bi bilo dozvoljeno da nose šta žele te ne bi nametala nikakva pravila o načinu života, odražavajući tolerantne prakse Bektašijskog reda.

Rama je izjavio da je cilj ove nove države da se promoviše tolerantna verzija islama, po kojoj je Albanija i poznata.

BloombergAdria.com

 

- Moramo čuvati ovo blago, a to je verska tolerancija, koju nikada ne smemo da uzimamo zdravo za gotovo - rekao je za The New York Times.

Istorija Bektašija seže u Otomansko Carstvo iz 13. veka, ali pre gotovo jednog stoleća sedište Reda preselilo se u Tiranu nakon što mu je Mustafa Kemal Ataturk, utemeljivač Turske Republike, zabranio ulazak u Tursku. 

BloombergAdria.com

 

Red Bektašija ima dugu mističnu tradiciju u Albaniji. Ovaj sufijski red bio je popularan među janjičarima, elitnim vojnicima Osmanskog Carstva koji su uglavnom regrutovani iz hrišćanskih područja Balkana. 

Sufijska vera ne prisiljava svoje sledbenike na poštovanje osnovnih načela tradicionalnog islama.

Međutim, tolerancija ih nije zaštitila od progona. Stotinama godina vernici su se nalazili pod pritiskom – bez obzira na to jesu li njihovi gospodari bili hrišćani, muslimani ili ateisti – što ih je navelo da se sele u susedne krajeve kao što su Kosovo i Metohija i Makedonija nakon osmanskog osvajanja Balkana u 14. i 15. veku.

Derviš Baba Mondi je trenutni duhovni vođa ovog reda. Sledbenici ga poznaju pod službenim titulom NJegova Svetost Hadži Dede Baba. Baba Mondi trebali bi da bude vođa Suverene Države Reda Bektašija. On kaže da će se odluke donositi s "ljubavlju i dobrotom". U intervjuu za Euronews 2018. godine izjavio je: "Biti Bektaši znači biti čovek. Svoju zajednicu smo izgradili na principima mira, ljubavi i međusobnog poštovanja."

Tim stručnjaka trenutno radi na zakonodavstvu koje će definisati suvereni status nove države unutar Albanije. Ramina vladajuća Socijalistička stranka takođe će morati da podrži ovaj projekt.

Baba Mondi izrazio je nadu da će Sjedinjene Američke Države i druge zapadne sile priznati suverenitet njegove države.

- Zaslužujemo državu. Mi smo jedini na svetu koji govorimo istinu o islamu" i "ne mešamo ga s politikom - rekao je za The New York Times. 

(Večernji list)