Izvor:Foto: N. Skenderija

"Ide na bolje mesto, mi da se zapitamo-jesmo li rekli hvala"

Izvor: Nportal/D. Cakić

24.09.2024.

11:25

GLUMICA Radmila Živković preminula je 20. septembra u 72. godini u Beogradu, a komemoracija je održana u Narodnom pozorištu.

Oproštaju od legende srpskog glumišta prisustvovala je rodbina, brojne kolege i poštovaoci, koja će biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, što je potvrdila njena ćerka Bojana Bambić, takođe glumica.

Pored ćerke, komemoraciji je prisustvovao i njen otac - Radmilin bivši suprug Predrag Bambić, koji stigao zajedno sa glumcem Svetislavom Buletom Goncićem.

Govorima su se od Radmile Živković upravo Bule Goncić, kao i ministar kulture Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

BloombergAdria.com

Selaković se govorom oprostio od čuvene glumice:

- Svi su ga u suzama ispraćali sa ovoga sveta, samo se on radovao. Tako je otprilike govorio pokojni patrijarh Pavle opisujući to zrnce u vremenu koje se zove ovozemaljski život. Nekada to zrnce završi kao prašina, a nekada je zrnce zlata kao što je to bila naša Rada Živković - poručio je Selaković, dodajući da Radmila "odlazi na bolje i lepše mesto":

- NJenoj duši i njoj samoj sigurno je lakše, lepše i bolje gde odlazi – na jedno bolje i večnije mesto. A nama ostaje da razmišljamo o tome koliko smo za života pokazali zahvalnost za ono što je radila - zaključio je ministar.
 

BloombergAdria.com

 

Na ivici suza bio je i ministar Dačić, koji se od Radmile Živković opraštao i "službeno", ali i na ličnom nivou pošto su bili porodično vezani.

- Opraštamo se od naše Rade. Nas dvoje smo bili i porodično vezani, jer ja sam, da tako kažem, njihov zet. A vi znate da gde vam je žena, tu ste i vi. Tako da smo se i na taj porodičan način više od 30 godina bili vezani i zato mi je teško da govorim u ovom trenutku. Da objedinim i taj umetnički, profesionalni, društveni, a i naš lični deo njenog života. Zato kao da mi se čini da ona i sad nešto glumi, da je sve deo neke predstave – kao što smo je godinama doživljavali. Mogu samo da dodam da pre nego što sam je lično upoznao, naravno da je ona i tada već bila legenda u svojoj profesiji. Ona se odmah, od prvih trenutaka na sceni nametnula talentom  - zaključio je Dačić.

BloombergAdria.com

Emotivnim rečima se okupljenima obratio i Radmilin dugogodišnji kolega Svetislav Bule Goncić.

- Svetlo Rade Živković nikada se nije ugasilo, nikada nije trepnulo i snu i pred mrakom. NJena najveća snaga bila je istina, beskompromisna i snažna, koja je njenoj izuzetnoj kreativnosti davala težinu i jedinstveni glumački izraz koji se jednostavno ne može naučiti - poručio je Goncić.

BloombergAdria.com

 

Komemoracija je završena filmom koji je pripremio Balša Đogo. Ovim putem prikazan je izbor iz bogate kraijere Radmile Živković. Posebno emotivan trenutak koji je rasplakao sve okupljene bili su inserti iz filmova u kojima je Radmila ostvarila antologijske uloge.

Prvi među njima prikazan je film "Naivko" iz 1975. godine, gde je igrala sa LJubišom Samardžićem Smokijem. Druga po redu scena bila je iz "Sivog doma", u kojoj pokojni Žarko Laušević grli Živkovićevu, što je mnoge raznežilo i podsetilo na neka davna vremena.

Film je završen insertom iz komada "Gospođa ministarka" u kome je Radmila tumačila lik Živke ministarke.

- Idite kući, ali zapamtite-  ja mogu opet da budem ministarka - bila je rečenica kojom je završen film.

Na kraju se salom orio gromoglasan aplauz u čast legendarne Radmile Živković.

BONUS VIDEO