Izvor:Foto: N. Fifić, P. Milošević, Profimedia, S. Kragujević/Javno vlasništvo

POLA VEKA SLAVNOG BG KOLAČA U njemu uživali Andrić i Gandi

Izvor: Nportal

25.09.2024.

16:40

OVE, 2024. godine receptura Moskva šnit proslavlja svoj 50. jubilarni rođendan!

Svečana, voćna i lagana torta Moskva šnit, nastala pre tačno pola veka, 1974. godine u hotelu Moskva u Beogradu, još je jedan biser našeg poslastičarstva. Danas se u ovoj poslastičarnici posluži više od 200 porcija dnevno. Kako se Moskva šnit pokazao kao veoma popularna poslastica, ali i unosna investicija, hotel Moskva je ovaj recept zaštitio i brendirao

Kada je 1908. godine otvoren, hotel nije imao poslastičarnicu, nego samo slatke pekarske proizvode kao što su peciva od lisnatog testa i krofne. Posle renoviranja hotela, 1974. otvorena je i poslastičarnica a njen prvi šef, Anica DŽepina, poreklom iz sela Golubić kod Knina, dobila je zadatak da osmisli nove torte i originalne ukuse, ali po pravilima bečke poslastičarske škole.

- Noćima nisam spavala, dugo sam razmišljala dok nisam smislila tortu sa korom od oraha i badema, sa višnjama i šamponez kremom. Dala sam joj ime Moskva šnit - otkrila je Anica za Wannabe magazin.

Gospođa DŽepina je kasnije u jednom intervjuu izjavila da je imala snage i volje da unese novine u renovirani objekat i da je smišljala raznovrsne recepte dok nije osmislila Moskva šnit.

BloombergAdria.com

 

- Višnje, ananas i bademi glavni su sastojci ovog kolača, ali taj izbor nije slučajan. Višnje se prokuvaju gusto, i procede se, a isti je postupak i sa ananasom. Na taj način torta može stajati dugo, a da se ne pokvari.

U masu Moskva šnita dodaje se i badem, da bi masa bila bela, a dva krema se posebno kuvaju i potom spajaju. To je žuti puter krem. Sve mora biti dobro prokuvano, a kori se, pored oraha dodaje samo jedna kašika brašna i jedna kašika "Petit Beure" keksa koji ima dovoljno masnoće – ispričala je pre okruglo deset godina Anica DŽepina na 40. godišnjicu nastanka poslastice.

Varijacije recepta začas su se raširile tadašnjom Jugoslavijom, a Moskva šnit počeo da se priprema u domaćinstvima i poslastičarnicama širom regiona. Ipak, jedan je original. A dragocena receptura čuva se i priprema  u hotelskoj poslastičarnici.

U restoranu gde se služi Moskva šnit Ivo Andrić i danas ima svoj sto, a poslasticu koja je postala pravi beogradski brend su, priče kažu, probali brojni čuveni gosti Beograda, među kojima i Indira Gandi, Robert de Niro, Lučano Pavaroti, Alan Nuri i mnogi drugi.

BloombergAdria.com

 

Jasmina Kulić, zaposlena u hotelu Moskva, povodom 40. godina nastanka ove izvrsne poslastice ispričala je da je francuski glumac Alen Nuri, tokom dvogodišnjeg radnog boravka u Beogradu zatražio 50 kilograma "moskva šnita".

- Alen Nuri bio je redovan gost hotela i zaljubljenik u baršunaste ukuse Moskva šnita. Kada je za potrebe predstave u kojoj je igrao sa Mirom Banjac u jednom beogradskom teatru nabavljao scenske rekvizite, bila mu je potrebna i prava torta od 50 kilograma. Nuri je insistirao da to bude upravo Moskva šnit. To je trenutak koji nikada neću zaboraiti - ispričala je žena, preneo je "Blic".

BloombergAdria.com

 

Pored Moskva šnita, Anica DŽepina je osmislila i druge originalne recepte za deserte kao što su: torta Aleksandra (čokoladni krem, slatka pavlaka, jagode, kora kao za reform tortu), Karakas (rolat sa filom od oraha), torta Moskva (slatka pavlaka, kivi, ribizle), Anuška torta (bela čokolada, višnje, slatka pavlaka)…

Za sva jela. Anica je nagrađivana više puta i dobitnica je zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja na raznim kulinarskim takmičenjima.

Tokom godina su drugi šefovi poslastičarnice unosili male izmene u originalni Moskva šnit, tako da se sada torti dodaju i breskve iz kompota.

Moskva šnit

Sastojci

  • 23 jaja
  • 400 grama oraha
  • 100 grama slatkih prezli
  • 1.250 grama putera
  • 1.700 grama šećera
  • 700 grama ananasa
  • 700 grama breskve
  • 3 kilograma višanja
  • 500 grama badema

Priprema

Za kore je potrebno umutiti belanca sa 450 grama šećera i u to dodati prezle i orahe. Smesa se podeli na četiri dela, razmaže na papir za pečenje i peče pola sata na 220 stepeni. U šamponjez krem stavlja se kilogram putera, kilogram šećera i 20 žumanaca. Krem skuvati i ohladi, a posebno se ušpinuje sa 200 grama šećera i pola litra vode.

U drugoj posudi umute se tri belanca i 50 grama šećera. Ušpinovani šećer sipa se u ulupane belance i dok se masa hladi penasto se umuti puter.

Oba krema se sastave i kore se filuju sledećim redom: kora - ananas i breskve - krem - kora - višnje - krem - kora - krem - kora- krem - badem.

Torta se na kraju panira bademom, prethodno poparenim, isečenim na listiće i pečenim u rerni.

Hotel Moskva, nekadašnja Palata Rosija, je hotel i nekadašnja zgrada osiguravajućeg društva Rosija-Fonsier u Beogradu. Nalazi se na uglu Terazija i Balkanske ulice. Gradnja palate je otpočela u proleće 1905. godine, a svečano je otvorena 14. januara 1908. godine. Bila je najveća privatna zgrada u Kraljevini Srbiji, nalazila se na stotinak metara od kraljevskog dvora, na Terazijama. Građevina je na svojim zidovima imala natpis Palata Rosija.

BloombergAdria.com

 

Inače, svečano otvaranje hotela Moskva je izvedeno iz dva dela. Dana 14. januara 1908. godine uz dvorski orkestar, kralj Petar I Karađorđević je otvorio palatu Rosija sa gostionicom Moskva. Svečano otvaranje i veselje obavljena su i 17. januara 1908. uz koncert Kraljeve garde. U palati Rosija bio je smešten hotel, kafana, restoran, stanovi za rentu i kancelarije beogradske filijale osiguravajućeg društva Rosija.

Izgradnja palate Rosija bila je velika ruska privredna, ali i politička investicija u Kraljevini Srbiji, što nije bilo po volji ostalim velikim silama.