Izvor:Foto: Profimedia, Shutterstock

NUDILI NEMCIMA,SAD NAREĐEN ODSTREL: Na nišanu 20.000 slonova

Izvor: Nportal

27.09.2024.

07:36

BOCVANA je, nakon spora s Nemačkom oko mogućih ograničenja na uvoz lovačkih trofeja, objavila plan za odstrel 20.000 slonova.

- Kao što znate, Bocvana je u arpilu ove godine uz dužno poštovanje Nemačkoj ponudila 20.000 slonova, ali za sada nismo dobili nikakav odgovor nemačke vlade - rekao je predsednik te afričke države Mogvetsi Masisi u razgovoru za nemački Bild.

On je rekao da se njegova zemlja, kao i cela južna Afrika, suočava s "najgorom sušom u poslednjih 50 godina" te da "naš narod gladuje, a slonovima preti umiranje".

- Kada ljudi gladuju, naša je dužnost da ih nahranimo. I iskreno vam kažem, jedu i slonove - rekao je Masisi.

Predsednik Bocvane nije precizirao kad bi mogao da počne odstrel slonova, prenosi Indeks.

U pozadini situacije je žestoka rasprava započeta u proleće ove godine o mogućim daljim ograničenjima na uvoz lovačkih trofeja.

Nemačka ministarka za životnu okolinu Štefi Lemke smatra se zagovornicom tih ograničenja, paje na udaru kritika predstavnika afričkih država, posebno Bocvane.

BloombergAdria.com

 

Bocvanu zabrinjavaju dalje restrikcije na uvoz lovačkih trofeja zbog velikih finansijskih gubitaka.

U svetlu rastućih napetosti predsednik Masisi rekao je da u znak protesta želi u Nemačku da pošalje 20.000 slonova, ali to se nije dogodilo.

Podsetimo, i Zimbabve će uloviti 200 slonova kako bi se izborio sa nestašicom hrane izazvanom najvećom sušom u poslednjih nekoliko decenija u južnoj Africi, objavila je Uprava za parkove i divlje životinje.

Zemlja ima "više slonova nego što je potrebno", rekao je ministar za životnu sredinu Zimbabvea u parlamentu u sredu, precizirajući da je ovaj odstrel naredio Upravi za parkove i divlje životinje Zimbabvea (ZimParks), preneo je EuroNews.

BloombergAdria.com

 

Slonovi će biti lovljeni u područjima sukoba sa ljudskom populacijom, u prirodnom rezervatu Hvange, najvećem u zemlji, rekao je generalni direktor ZimParks Fulton Mangvanja.

Broj slonova u Zimbabveu se procenjuje na 100.000, što je drugi najveći kontingent na svetu posle onog u Bocvani.

ZimParks uverava da ih samo u Hvangeu ima 65.000, četiri puta više nego što park može da primi, prenosi Figaro.

Inače i Namibija je početkom septembra objavila da je počela uništavanje više od 700 divljih životinja, uključujući 83 slona, kako bi, prema navodima vlade, nahranila populaciju pogođenu sušom, a istovremeno smanjila pritisak na pašnjake i vodene resurse.  Zimbabve i Namibija su među zemljama južne Afrike koje su proglasile vanredno stanje zbog suše.