Izvor:Foto: Profimedia

HOROR U REZERVATU PRIRODE: Šimpanza otela bebu pa je ubila

Izvor: Nportal

27.09.2024.

11:10

U ZAPADNOAFRIČKOJ državi Gvineji izbila je pobuna zbog šimpanzi.

Naime, radi se o rezervatu prirode Nimba Mountains u kojem žive zaštićene šimpanze, a jedan mužjak ovog primata je nedavno oteo bebu i s njom pobegao u šumu, a zatim je i ubio koristeći alate, prenosi britanski Mirror

Majka deteta, Seni Zogba, rekla je kako je radila na polju manioke, kad joj je šimpanza prišla s leđa, ugrizla je i otela joj dete koje je odvukla u šumu. Telo osmomesečne bebe pronađeno je nedaleko od rezervata, a za napad je okrivljen DŽedže, odrasli šimpanza koji pripada maloj grupi s tog područja, poznatom po impresivnoj upotrebi alata. 

Stručnjak za majmune, Gen Jamakoši, za The Times je rekao kako šokantno ubistvo nije iznenađenje, jer se šimpanze na tom području "više ne boje ljudi". Vest o ubistvu je izazvala bes u lokalnom stanovništvu, pa je ljuta gomila upala u Centar za šimpanze u Gvineji i počela da devastira i pali opremu, pritom noseći telo bebe.

Prema navodima lokalnih medijima, uništeni su dronovi, kompjuteri i preko 200 dokumenata. Jedan od protestanata, Žozef Dore, rekao je da je "način na koji je ubijena razbesnio stanovništvo", dok je drugi lokalni vođa mladih, Musa Koja, rekao da razume da šimpanza nije namerno delovala nasilno, ali da je to postalo već "navika". Ove godine je zabilježeno šest napada čimpanzi na ljude u rezervatu, prenosi Večernji list.

Lokalni ekolog, Aliđio Syla, sugerisao je da su šimpanze bile prisiljene da izađu iz zaštićenog područja šume zbog nedostatka hrane, što ih je dovelo u češći kontakt s ljudima. Ali, Jamakoši je rekao da nije jasno jesu li napadi posledica nedostatka hrane ili uzbuđenja šimpanza, te je dodao:

- To je slično ponašanju koje šimpanze pokazuju jedna prema drugoj. Ako su uzbuđene, ne mogu kontrolisati svoje ponašanje.

U šumi Bosou, koja je deo rezervata prirode Nimba Mountains, ostalo je samo sedam šimpanzi. NJihovo stanište nalazi se u neposrednoj blizini zajednica koje se bave uzgojem za sopstvene potrebe u regiji Nzerekore.