TAJNA BOSANSKIH KORA: Kako da budu meke kao iz pekare?
27.09.2024.
14:40
BOSANSKE kore za pitu su jedne od najukusnijih na svetu.
Mnogi se pitaju kako uspeju uvek da naprave tako meke i ukusne kore. Reč je u postupku pravljenja.
Za dve kore vam je potrebno:
Za početak, zagrejte rernu na 180 stepeni. U jednu činiju sipajte brašno, so i nalijte vodu. Potrebno je rukom da umesite testo dok ne postane glatko i bez grudvica. Zatim ga podelite na dve loptice pa pustite neka testo odstoji 15 minuta. Radnu površinu pospite brašnom i počnite da razvlačite testo. Treba da bude debelo kao mali prst. U pleh za pečenje stavite kašiku ulja, razmažite i stavite koru u njega. Preko prelijte još jednu kašiku ulja i razmažite, pa postupak ponovite i s drugom korom. Zatim pustite da odstoje 20 minuta. Izvadite na stolnjak pa razvlačite koru od sredine obema rukama. Nije potrebno da gurate cele prste, već da razvlačite jagodicama. Razvlačite ih dok ne postanu tanke, tačnije skoro pa providne. Otkinite krajeve, poprskajte uljem i filujte po želji. Izdignite stolnjak i prebacite krajeve kore tako da dobije pravougaonik, pa izdignite stolnjak i pustite da se kora umota u valjak. Savijte rukama u oblik potkovice, pa polako prebacite u podmazan pleh. Ponovite postupak s drugom korom. Pecite kore 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
(Trpeza)