Izvor:Foto: Profimedia

KO JE NOVI PREMIJER JAPANA? Hrišćanin, hoće "azijski NATO"

Izvor: Nportal

01.10.2024.

14:46

ŠIGERU Išiba postao je novi premijer Japana.

Parlamentarno glasanje u Japanu bilo je puka formalnost, uzevši u obzir da je Šigeru Išiba postao predsednik Liberalnodemokratske partije koja ima znatnu većinu u skuštini.

Na stranačkim izborima pobedio je ministarku za ekonomsku bezbednost Sanae Takaiči, ženu koja je pretendovala da postane prva žena premijer u istoriji Japana.

BloombergAdria.com

Vladajuća partija, čiji je Išiba član, suočava se borbom različitih struja unutar sopstvene organizacije, a upravo se novoizabrani japanski premijer pominje i kao glas neslaganja.

Glasno kritikuje politiku LDP-a i navodi da "radije čita tri knjige dnevno nego što se druži sa kolegama iz stranke".

Ko je Šigeru Išiba?

Šezdesetosmogodišnji Japanac rođen je 1957. godine u prefekturi Totori. Studirao je pravo na Keio Univerzitetu.

Prve političke korake napravio je 1983. godine, a tri godine kasnije postao je narodni poslanik, i to kao jedan od najmlađih.

Kao karakteristična politička odrednica Išibe smatraju se poboljšani odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama i formiranje azijske verzije NATO pakta.

Zagovornik je da treba da postoji zajedničko upravljanje američkim bazama u Japanu, kao i formiranje japanskih baza za samoodbranu u Americi.

BloombergAdria.com

Novi premijer "zemlje izlazećeg sunca" pripadnik je hrišćanske populacije Japana koja broji mali broj članova.

U svojoj tridesetosmogodišnjoj političkoj karijeri tek je iz petog pokušaja uspeo da dođe na mesto predsednika Liberalnodemokratske partije, pa je nedavnu, a kako će se ispostaviti i uspešnu, kandidaturu okarakterisao kao "konačnu bitku".

Nova funkcija doneće mu mnoštvo izazova, među kojima su povećani životni troškovi građana i rastuća netrepeljivost između Japana i Severne Koreje, a slobodno vreme i odmor od posla potražiće u neobičnom hobiju, odnosno pravljenju maketa aviona, brodova i vozova.