Izvor:Foto: Profimedia

PAPRENO: Evropski grad proglašen najskupljim na svetu

Izvor: Nportal

01.10.2024.

17:34

NAMIRNICE su skuplje za 11,4 posto, a cene u restoranima za 1,5 posto u poređenju sa NJujorkom.

Švajcarska je poznata po mnogim stvarima, među kojima su divni alpski krajolici, zimska odmarališta, tradicija izrade satova, čokolada i jedinstvena mešavina kultura i jezika. Ali ta evropska država poznata je i po visokim troškovima života. Prema izveštaju onlajn baze podataka Numbeo, Ženeva je opet proglašena najskupljim gradom na svetu. Pri izradi tog izveštaja uzeti su u obzir troškovi namirnica, stanarina, obroci u restoranu, i ukupni troškovi života. Kao početna tačka korišćen je NJujork kao polazište sa rezultatom od 100 bodova.

Ženeva je dobila ocenu 101,7, što je čini 1,7 posto skupljom od Velike Jabuke. Ipak, to ne znači da su sve usluge u ovom švajcarskom gradu skuplje. Zapravo, Numbeo je otkrio da je indeks troškova stanovanja u Ženevi 59,6 ili 40 posto niži nego u NJujorku. S druge strane, namirnice su skuplje za 11,4 posto, a cene u restoranima za 1,5 posto.

U 2021. potrošačke cene u Švajcarskoj bile su 54 posto više od onih u Evropskoj Uniji. No, s druge strane te iste godine, prema službenim podacima, građani Švajcarske mogli su da uštede oko 15 posto svog godišnjeg prihoda.

BloombergAdria.com

 

Deo onoga što Ženevu čini tako skupom jeste to što se u gradu nalaze sedišta više globalnih organizacija, poput međunarodne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije, evropskog sedišta Ujedinjenih nacija i Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN).

Osim što je najskuplja, važno je naglasiti kako se Ženeva iz godine u godinu rangira kao jedan od najboljih gradova na svetu za život. Ranije ove godine podelila je peto mesto s Kaljaryjem, u prestižnom godišnjem Globalnom indeksu životne sposobnosti EIU-a, sa savršenim rezultatima u kategorijama zdravstva i obrazovanja.

Još jedan švajcarski grad, Cirih, zauzeo je drugo mesto na Numbeo listi troškova života, sa ukupnom ocenom od 100,4. Cirih je poznat kao financijsko središte Švajcarske i najnaseljeniji je grad u zemlji, ima niži indeks troškova stanovanja od NJujorka za 46,5 posto, ali namirnice su tamo skuplje.

Na trećem mestu nalazi se NJujork, sledi ga San Francisko, zatim Boston kao peti na listi najskupljih gradova na svetu. Celu listu možete pogledati na Numbeo.com, a prema njoj, prestonica Srbije nalazi se tek na 127. poziciji.