BELI AJVAR: Čudo za kojim će domaćice da polude!
04.10.2024.
14:46
TRADICIONALNI recept za ajvar obožavamo, a ovaj ćemo tek obožavati.
Beli ajvar je poreklom iz Makedonoije a sprema se od zelene paprike i patlidžana:
Potrebno je
Način pripreme:
Za početak dobro operita papriku i patlidžan, pa osušite. Možete da ih posle toga pečete. Onda ih ostavite u poklopljenoj posudi. Kad se ohlade, očistite ih i ocedite u cediljci. Zatim oljuštite patlidžan, pa ga sameljite sa paprikama na mašini za meso.U jednu šerpu sa zagrejanim uljem ubacite samlevenu smesu. Pržite uz neprestano mešanje, na umerenoj vatri. Sat vremena pred kraj prženja, dodajte šećer, sirće, senf i soli po ukusu. Kada primetite da na dnu šerpe ostaje trag od varjače, beli ajvar je gotov. Sipajte vrući ajvar sterilisane tegle. Zatvorite metalnim poklopcima pa zamotajte u ćebe. Kad se ohladi, čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Prijatno!
(Trpeza)