BEZ PRODAVNICE: Kako napraviti mocarelu?
05.10.2024.
14:49
MOCARELA je jedan od omiljenih sireva italijanske kuhinje, ali se vrlo brzo odomaćila i u našoj kuhinji.
Potrebno je samo pola sata da biste napravili jedan od najukusnijih sireva na svetu.
Za pravljenje ovog sira vam nije potrebno meće jer nije zahtevno. Može koristiti u brojnim jelima, sendvičima, a poznat je i kao kapreze salata.
Potrebna su tri sastojka, a najbitnije od svega je da mleko bude sveže i nepasterizovano, nekuvano:
Sastojci:
3 l mleka
6 kašika sirćeta od 9%
1 kašika soli
Priprema:
Za početak zagrejti mleko na 50 stepeni, pa dodajte 2 kašike sirćeta od 9% i dobro promešajte. Dodajte još 2 kašike sirćeta i opet lagano promešajte. Već će početi da se prave gromuljice. Dodati 1 kašiku i mešati lagano, mlijeko je već počelo prilično da se siri. Ponovo 1 kašiku sirćeta i lagano mešati dok se usireno mleko koliko-toliko ne poveže. Smesu potom izvadite rukama i ocedite dobro. Oblikovati u loptu. Ostatak mleka zagrejati na temperaturi od 70 stepeni. Dodati 1 kašiku soli i promešati. Vratiti loptu sira unutra pa malo potapati i ponovo ocediti i oblikovati u loptu. Sada već imate gotovu mocarelu.
(Mondo)