Izvor:Foto: Printskrin/Jutjub/ Urožaйnый ogorod

BEZ PRODAVNICE: Kako napraviti mocarelu?

Izvor: Nportal

05.10.2024.

14:49

MOCARELA je jedan od omiljenih sireva italijanske kuhinje, ali se vrlo brzo odomaćila i u našoj kuhinji.

Potrebno je samo pola sata da biste napravili jedan od najukusnijih sireva na svetu. 

Za pravljenje ovog sira vam nije potrebno meće jer nije zahtevno. Može koristiti u brojnim jelima, sendvičima, a poznat je i kao kapreze salata. 

Potrebna su tri sastojka, a najbitnije od svega je da mleko bude sveže i nepasterizovano, nekuvano: 

Sastojci:

3 l mleka
6 kašika sirćeta od 9%
1 kašika soli

BloombergAdria.com

 

Priprema:

Za početak zagrejti mleko na 50 stepeni, pa dodajte 2 kašike sirćeta od 9% i dobro promešajte. Dodajte još 2 kašike sirćeta i opet lagano promešajte. Već će početi da se prave gromuljice. Dodati 1 kašiku i mešati lagano, mlijeko je već počelo prilično da se siri. Ponovo 1 kašiku sirćeta i lagano mešati dok se usireno mleko koliko-toliko ne poveže. Smesu potom izvadite rukama i ocedite dobro. Oblikovati u loptu. Ostatak mleka zagrejati na temperaturi od 70 stepeni. Dodati 1 kašiku soli i promešati. Vratiti loptu sira unutra pa malo potapati i ponovo ocediti i oblikovati u loptu. Sada već imate gotovu mocarelu. 

BloombergAdria.com

 

(Mondo)