POSNA ŠTRUDLA SA ORASIMA: Ukusan i brz recept
09.10.2024.
14:39
ŠTRUDLA je starinski dobri kolač koji mnoge generacije vole. Može se praviti sa makom, jabukama, orsima, posna ili mrsna...
Ako volite mrsnu štrudlu, posnu štrudlu koja miluje nepce ćete voleti još više.
Za ovaj posni recept potrebno je:
- 350 g brašna tip 500
- 150 g oštrog brašna
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašike vanilin šećera
- rendana limunova kora
- 4 kašike ulja
- 3 dl mlake vode
- 15 g svežeg kvasca
Za fil:
Priprema:
Potrebno je da rernu zagrejete na 200 stepeni. U jednoj činiji pomešajte kvasac, malo šećera, vode i brašna pa pustite da naraste, na toplom mestu. Sve suve sastojke pomešajte zajedno u posudi za mešanje i napravite udubljenje. Potom dodajte tečne sastojke i nadošli kvasac. Od sastojaka zamesite glatko testo pa ga zapakujte i ostavite da naraste. Na pobrašnjenoj radnoj površini podelite na 3 dela pa napravite kuglice, pokrijte i pustite 15 minuta, da odmore. U jednoj posudi sjedinite mlevene orahe, džem i vanilin šećer, da dobijete fil. Zatim ih podelite na 3 dela. Lopticu razvijte u pravougaonik, pa premažite filom i oblikujte u oblik štrudle. Ponovite postupak i za preostale dve, pa ih premažite uljem. Ostavite da odstoje oko 20 minuta. Prebacite u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Kada se ispeče možete je posuti šećerom u prahu. Prijatno!
(Trpeza)