Izvor:Foto: Profimedia

Najlepše misli Ive Andrića za njegov rođendan

Izvor: Nportal

09.10.2024.

16:51

ROĐEN 1892. godine u Bosni i Hercegovini, Andrić je odrastao na prostoru u kojem su se sudarale kulture, vere i istorijski prevrati, što je uveliko oblikovalo njegov pogled na svet i književni izraz.

Svet se brzo menja, pun je izazova i sukoba, pa nas često ostavlja bez kompasa. Zato su nam potrebne mudre misli, a baš na današnji dan - 9. oktobra - rođen je Ivo Andrić, jedan od naših najvećih književnika, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i neumorni istraživač ljudske duše.

BloombergAdria.com

 

NJegova dela otkrivaju njegovu duboku svest o prolaznosti vremena, večnom traganju za smislom i ljudskim vrednostima.

Andrić nije samo pisac velikih romana poput „Na Drini ćuprija“, „Travnička kronika“ ili „Gospođica“, već i mislilac čije su reči odjekivale u vezi sa dubljim pitanjima života. NJegove reči otkrivaju mudrost koja nadilazi književnost i ulazi u sferu duhovnosti i ljudskih vrednosti.

BloombergAdria.com

 

Andrićeve misli postaju sve relevantnije.  Ali kroz Andrićevu mudrost učimo kako je prava snaga u prihvatanju vlastitih ograničenja, traženju ravnoteže između spoljnog i unutrašnjeg sveta, kao i u stvaranju smisla kroz mir i promišljanje.