VIŠEGRADSKI SLATKI KUPUS Tito ga obožavao - starinski recept
10.10.2024.
09:58
JOSIP Broz Tito i Jovanka Broz su obožavali višegradski kupus, a ovaj starinski recept će vas vratiti u nekadašnja vremena.
Jovanka i Josip Broz Tito nisu bili samo istaknuti lideri, već i strastveni gurmani koji su uživali u bogatstvu ukusa i tradiciji hrane. NJihova ljubav prema kuhinji oživljava kroz jedan od omiljenih specijaliteta – slatki "višegradski" kupus sa mesom i krompirom.
Ovaj recept donosi iskustvo koje možete ponovo doživeti i u vlastitom domu, kao što je nekad obožavala cela Jugoslavija.
Sastojci:
- 1 veća glavica kupusa
- Oko 1 kg junećeg buta
- 2 manja crna luka
- 1 paprika
- 200 g krompira
- 2-3 paradajza
- 1 veza zelenja za supu
- 2 lovorova lista
- Malo belog vina
- Peršun
- So i biber po ukusu
Priprema:
Meso isecite na komade i rasporedite u dublju šerpu premazanu sa malo ulja.
Na meso složite iseckan kupus, grubo seckani crni luk, papriku i krompir.
Dodajte paradajz iseckan po vašoj želji, vino, peršun, so, biber i lovorov list.
Sipajte vodu da prekrije sve sastojke i pokrijte šerpu poklopcem.
Krčkajte na niskoj temperaturi oko dva sata.
Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan recept sigurno će zadovoljiti i najistančanije ukuse, baš kao što su to činili Jovanka i Tito. Uživajte u mirisu i ukusu ovog tradicionalnog jela koje povezuje generacije i donosi duh nekih boljih vremena.