Izvor:Foto: Profimedia, Jutjub printskrin/Ability Channel

KO JE NOVI KOMANDANT KFORA? Turčin otišao, stigao Italijan

Izvor: Nportal

10.10.2024.

14:28

TURSKOG generala Ozkana Ulutaša menja general Enriko Barduani. Od dosadašnjih 28 komandanata ove Misije, on je 14. koji dolazi iz Italije.

Kvalifikovan je za komandanta oklopnih jedinica sa zvanjem „konjičkog oficira", ali ima i značku padobranca italijanske vojske i padobransku značku američke vojske. U bazi "Filmski grad" u Prištini u subotu će na svečanoj ceremoniji doći do primopredaje dužnosti novog komandanta Kfora.

Novi komandant Kfora je završio dva fakulteta. Diplomirao je političke nauke na Univerzitetu u Torinu, kao i međunarodne i diplomatske nauke na Univerzitetu u Trstu. Magistrirao je političke nauke na Univerzitetu u Torinu. Nagledao se rata: od Iraka do Avganistana, a na Kosovu je do sada službovao dva puta. Prvi put 2001. godine kao zamenik šefa italijanske vojne obaveštajne službe u okviru Nato operacije "Zajednički čuvar". Zatim, od 2015. do 2016. u Prištini je bio na dužnosti šefa kabineta u Komandi Kfora.

BloombergAdria.com

U međuvremenu, 2004. godine je bio u Sektoru J3 tokom operacija u Iraku, a u Libanu 2009. u okviru Unifila komandant jedinice RECCE. Tokom 2019. i 2020. u Avganistanu je komandovao misijom Nato „Train Advise Assist Command – West (TAAC – West) u Heratu - u okviru međunarodnih bezbenosnih snaga ISAF.

Do sada je predvodio više elitnih italijanskih jedinica

Za komandanta Trećeg konjičkog vazdušno-desantnog puka „Savoja“ padobranske brigade „Folgore“ postavljen je 2013. godine. Upravo ova brigada je 2004. bila prva odlikovana vojna jedinica iz inostranstva.

Sveti Sinod SPC je zbog zasluga u spašavanju Pećke patrijaršije, Dečana, ali i srpskih enklava u ovom delu Kosova, ovu brigadu odlikovao Ordenom Svetog Save.

BloombergAdria.com

U čin brigadnog generala unapređen je 2018, a godinu dana kasnije postavljen je za komandanta druge elitne italijanske jedinice - 132. oklopne brigade „Arijete“. Ova brigada je do početka ove godine bila na redovnoj rotaciji u okviru misije Kfora u okviru regionalne komande Zapad (RC-V). U februaru ih je zamenio logistički puk „Pinerolo“.

Vojna karijera

Barduani je završio Vojni koledž u Napulju nakon čega i Vojnu akademiju u Modeni. Prvi čin - potporučnik konjice dobio je 1990. godine, a nakon toga je u činu poručnika od 1992. do 1997. godine služi u Petom konjičkom puku „Lencieri di Novara“ u Udinama.

Kratko vreme bio je instruktor u Konjičkoj vojnoj školi, od 1998. do 2000. i instruktor u Centru za obuku za izviđanje, osmatranje i sticanje ciljeva vojske.

Osam godina je bio štabni oficir u kabinetu načelnika italijanske vojske, da bi 2008. bio unapređen u čin potpukovnika i preuzeo komandu nad eskadrilom Šestog konjičkog puka „Lancieri di Aosta“ u Palermu. Od septembra 2020. do maja 2022. bio je šef kabineta predsedavajućeg Vojnog komiteta EU u Briselu.

BloombergAdria.com

Nakon povratka u Italiju raspoređen je u Ministarstvo odbrane kao zamenik šefa kabineta zadužen za poslove vojne politike. U oktobru 2023. godine preuzeo je i funkciju direktora za politiku odbrane.

Do sada je odlikovan ordenom „Vitez vojnog reda“ Italije, Ordenom za zasluge Italije, „Legijom zasluga“ vojske SAD, a odlikovali su ga i u Sloveniji i Rumuniji.

General Barduani je oženjen, a njegova supruga Daniela je službenik u lokalnoj policiji u Italiji.

(Kosovo online)