Izvor:Foto: Profimedia

POMIŠLJALA DA SEBI ODUZME ŽIVOT: Ko je prva dama Turske?

Izvor: Nportal

11.10.2024.

14:41

IAKO deluje skromno, supruga predsednika Turske vodi veoma luksuzan život, a u prošlosti je imala mnogo teških trenutaka.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je u Srbiju, a njemu i na turneju po balkanskim zemljama i ovog puta društvo pravi supruga Emine Ergodan.

Prva dama Turske stigla je u Beograd u crnom kaputu i belom hidžabu, kao i inače u svim prilikama.

BloombergAdria.com

Erdogan je predsednik svoje zemlje još od 2014. godine, a od tada je supruga uglavnom pored njega prilikom putovanja, kao što je bio slučaj i dok je političar bio na mestu premijera i gradonačelnika Istanbula.

Emine Erdogan neretko i sama privlači pažnju koliko njen suprug, a par je u braku od 1978. godine, otkad su zajedno dobili četvoro dece: Ahmeta, Bilala, Ezru i Sumeju.

Ona je, inače, rođena ao Emine Gulbaran u Uskudaru, kao peto dete i jedina ćerka u porodici arapskog porekla, iz turske provincije Sirt.

Obrazovala se u jednoj poznatoj umetničkoj školi za devojčice, u kojoj ipak nije maturirala, ali se od mladosti bavila mnogim društvenim aktivnostima.

Navodno joj je brat, kada je ima Emine imala 15 godina, zabranio da napušta kuću jer to "ne priliči devojčicama njenog uzrasta". Kasnije je pričala da je ovu zabranu teško podnela i da je čak pomišljala da oduzme sebi život iz očaja.

BloombergAdria.com

Bila je među osnivačicama "Udruženja idealističkih žena", kome je dala i ime, a pomno je pratila događaje u organizaciji Nacionalne turske studentske unije i Ženske fondacije za nauku i kulturu.

S Erdoganom se upoznala u tom periodu svog života, a potom su se venčali 4. jula 1978. Sudeći prema pisanjima medija, političareva konzervativna majka nije se slagala s njihovim brakom jer Emine ne želi da bude potpuno pokrivena već nosi samo hidžab, dok joj je lice otkriveno.

Iako preferira sveden odevni stil, životni joj je – veoma luksuzan.

Prva dama Turske često nosi skupocene tašne, a pre nekoliko godina su evropski mediji pisali da je jedan tržni centar u Briselu zatvoren da bi ona kupovala na miru. Navodno je i saobraćaj u okolini bio blokiran na sat vremena, a gospođa Erdogan je tada kupila tašnu Hermes Birkin od čak 50.000 dolara.

BloombergAdria.com

Upravo je ova crna torba od krokodilske kože bila često predmet kontroverzi, a nakon Erdoganovog poziva da se bojkotuje roba iz Francuske 2020. političar Kemal Kildždaroglu pozvao prvu damu Turske da spali svoju "birkinku".

Uz to, Erdoganovi stanuju u Predsedničkom kompleksu u Ankari, koji je veoma glamurozan, a pre izvesnog vremena se pisalo da su samo za vrata izdvojili neverovatnih 30 miliona evra.

Zidovi palate u kojoj par stanuje su prekriveni svilenim tapetama, dok su na podu najfiniji tepisi, a zdanje ima čak 400 vrata. Kako se pisalo, Emine obožava antikvitete, a pre nekoliko godina se pisalo da je na njih prilikom boravka u Varšavi potrošila više od 40.000 evra.

(Glossy)