KAKO PRAVILNO SPREMITI SLAVSKI KOLAČ: Gde grešite?
14.10.2024.
14:49
USKORO kreće sezona slava, pa je zbog toga jako važno domaćicama kako pravilno spremini slavski kolač koji je glavni deo trpeze.
Ponekad nam ne uspe slavski kolač onako kako smo zamišljale, a ovo su neke od mugućh grešaka:
Neispravna rerna
Ukoliko je rena neispravna ili stara grejač će više grejati sa jedne strane u odnosu na drugu, što će da dovede do pucanja.
Testo koje nije dovoljno naraslo
Bitno je da kvasac bude dobar i da testo promešate nekoliko puta da bi testo naraslo. Ako nije dovoljno naraslo može se dogoditi da lako pukne.
Suviše tvrdo ili vlažno testo
Razredite tvrdo testo, a dodajte brašna u vlažno, da bi ispalo mekano i vazdušasto.
Suvo testo
Potrebno je da prekrijte testo folijom ili krpom jer ako dugo bude stajalo na vazduhu-osušiće se i lakše će da pukne.
Brašno je loše čuvano
Bitno je da brašno čuvate na hladnom i suvom mestu. Vlaga će loše uticati na testo, ukoliko je loše pući će prilikom pečenja.
Uloga gornjeg grejača u rerni
Uvek je bitna uloga gornjeg grejača u rerni. Slavski kolač U stavite na sredinu rerne, ukoliko ga stavite blizu gornjeg grejača, sušiće se pa će šanse da pukne biti veće.
(Trpeza)