Izvor:Foto: Jutjub printskrin/Nikola Tumbas, Novosti/O. Radošević

Zašto je Palićko jezero POZELENELO? Oglasila se struka

Izvor: Nportal

15.10.2024.

10:45

LAGUNE u prvom sektoru Palićkog jezera odnedavno su potpuno prekrivene takozvanom "vodenom salatom", invazivnom tropskom biljkom koja se prvi put pojavljuje na jezeru. Kako se ova biljna vrsta pojavila u jezeru i kako utiče na život u njemu?

Palićko jezero potpuno je prekriveno jednom novom tropskom biljkom, koja se do sada nije viđala na ovom jezeru.

Žika Reh iz Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Gradske uprave Subotice navodi da je u pitanju ukrasna biljka koja se koristi u akvarijumima, u baštinskim jezerima.

BloombergAdria.com

- NJe ima u prodaji, u prodavnicama specijalizovanim, najverovatnije je tako i dospela što je unešena kao ukrasna biljka. Nismo mi jedini, ona se sada širi Evropom, to je povezano s tim što su nam zime sve toplije i toplije. Ova biljka inače nije prilagođena našim klimatskim uslovima i u principu ne bi trebalo da preživi ispod 15 stepeni Celzijusovih, međutim, s jedne strane, zime su sve toplije, s druge strane i same biljke se prilagođavaju - objašnjava Reh.

Prema njegovim rečima, u prvom sektoru jezera, koji je osmišljen da bude u funkciji prečišćavanja vode, više biljke mogu da imaju značajnu ulogu u izvlačenju azota i fosfora iz vode, a to je pozitivan uticaj.

- Međutim negativni uticaj je to što je ipak to jedna invazivna vrsta koja se širi i osvaja nove teritorije. Mi ne znamo kako će ona uticati na drugi živi svet ovde i zato je vrlo bitno da se ona kontroliše, mehanički suzbija - istakao je Žika Reh.

BloombergAdria.com

Akvarijumki otpad ne sme da se baca u Palićko jezero

Stručnjaci Pokrijinskog zavoda za zaštitu prirode uzorkovali su biljku koja se pojavila na Palićskom jezeru.

- Preporuka, koju smo mi dali upravi Parka prirode Palićkog jezera, jeste da se vrsta mehanički ukloni iz dela Palića koji je zaštićen, to jest iz drugog sektora, a u prvom sektoru će ona da nestane prirodnim putem - rekao je Ranko Perić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Mehaničko uklanjanje biljke je već počelo.

- Javno preduzeće Palić-Ludaš krenulo je sa mehaničkim suzbijenjem kako bi se sprečilo da biljka ode u druge sektore. Naravno, što pre treba krenuti i sa suzbijanjem i sa kontrolisanjem - navodi Reh.

Preporuka je stručnjaka da se akvarijumski otpad ne baca u kanalizaciju, upravo da neke druge invazivne biljke ne bi još lošije uticale na Palićko jezero. https://www.youtube.com/watch?v=Lbwwlu-KvyQ

(RTS)