MEDENJACI SA GLAZUROM: Neodoljivo meki i ukusni
15.10.2024.
10:53
MEDENJACI su starinski kolači čiji ukus podseća na detinjstvo.
Ovi kolači se vrlo lako i jednostavno prave. Uglavnom ih domaćice spremaju za praznike, te budu u raznim bojama i šarama. Neverovatno su ukusni i meki.
Za testo je potrebno:
- oko 550 g brašna
- 165 g meda
- 60 g šećera u prahu
- 250 g margarina ili putera
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo
- malo cimeta
Za glazuru:
Za početak je potrebno zagrejati rernu na 180 stepeni. Pomešajte med i šećer, mešajte dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte omekšali margarin pa mešajte, zatim umešajte jaja. Mešajte pa dodajte polovinu brašna i cimet. Mešajte pa umešajte prašak za pecivo i skoro svo brašno. Potrebno je da zamesite meko testo koje će biti lepljivo. Po površini pospite brašno, razvucite teso pa modlom vadite medenjake. Poređajte u pleh obložen pek papirom. Pecite 8 do 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U jednoj činiji umutite belance sa šećerom, da dobijete glazuru. Prelijte glazuru pa ostavite medenjake u frižideru da se stegnu. Prijatno!
(Trpeza)