Izvor:Foto: Jutjub printskrin/Guardian News

JEZERA MEĐU DINAMA SAHARE: Ovo se nije desilo decenijama

Izvor: Nportal

15.10.2024.

18:16

SAHARA, jedna od najsušnijih pustinja na svetu, zabeležila je neobične vremenske uslove tokom septembra, kada su jake kiše pogodile jugoistočni Maroko.

Ova pojava, koja se nije dogodila decenijama, transformisala je peščane dine u pejzaže ispunjene jezerima.

Obično, Sahara primi samo nekoliko centimetara kiše godišnje, a kasni letnji pljuskovi su izuzetno retki. Ipak, početkom septembra, sistem niskog pritiska doneo je intenzivne padavine koje su trajale dva dana, a preliminarni podaci NASA ukazuju na to da je u nekim delovima regiona palo čak 20 centimetara kiše. 

U pustinjskoj oblasti Erahidija, zabeleženo je skoro osam centimetara kiše u samo dva dana, što je više od četiri puta više od prosečnih padavina za ceo septembar.

- Prošlo je 30 do 50 godina otkako smo imali toliko kiše za tako kratko vreme - izjavio je Husin Juabeb iz Marokanske meteorološke agencije.

Iako je većina padavina zabeležena u slabo naseljenim područjima, neki gradovi i sela su doživeli smrtonosne poplave, uzrokujući smrt više od deset ljudi. Dramatične fotografije stižu iz pustinjskog grada Merzuge, gde su retke poplave formirale nova jezera u peščanim dinama. Kiša je takođe napunila suva jezera, poput onog u Nacionalnom parku Iriki, najvećem nacionalnom parku u Maroku.

Sahara, koja se prostire na 9,4 miliona kvadratnih kilometara, najveća je vrela pustinja na svetu i obuhvata desetak zemalja severne, centralne i zapadne Afrike. U mnogim od ovih zemalja, stalne suše su postale ozbiljan problem, posebno u kontekstu ekstremnih vremenskih uslova izazvanih globalnim zagrevanjem.