Izvor:Foto: Profimedia, Shutterstock

Da li pravoslavna crkva PODRŽAVA vantelesnu oplodnju?

Izvor: Nportal

17.10.2024.

16:25

KAKAV je stav pravoslavne crkve prema vantelesnoj oplodnji, zapitao se, a potom pokušao i da objasni veroučitelj Aleksandar Đurđević.

Stav pravoslavne crkve prema vantelesnoj oplodnji je kompleksan i često zavisi od konkretne jurisdikcije (npr. Srpske, Ruske ili Grčke pravoslavne crkve), a evo šta na ovu temu kaže Aleksandar Đurđević, diplomirani master teolog.

- Srpska pravoslavna crkva nije se izjasnila i nema jasan stav o ovoj temi. Međutim, neki sveštenici izneli su svoje lične stavove. Otac Predrag Popović kaže da se borimo za svoju decu jer se tako borimo za život. Još nam kaže da gledamo na koji god način možemo da dođemo do potomstva. Neka je blagosloveno - rekao je Đurđević na početku izlaganja.

- U Postanju, prilikom stvaranja sveta, Bog ljudima daje prvu zapovest koja glasi: rađajte se i množite se i napunite Zemlju. Profesor Dragan Milin ovo "rađajte se" prevodi kao "oplođujte se" - priča Đurđević i dodajte:

- Dete je veliki božji blagoslov, a nauka je tu da pomogne. Neki navode da je vantelesna oplodnja prihvatljiva kada se koriste sprematozoidi i jajne ćelije supružnika, pod uslovom da se embrioni ne zamrzavaju, da ne dolazi do uništavanja embriona, da nema surogat majčinstva i korišćenja donorskog materijala treće osobe.

Dok se mnogi parovi suočavaju sa teškim odlukama u vezi sa roditeljstvom, važno je istražiti različite opcije i odluku doneti u vezi sa moralnim i socijalnim aspektima. Rađajte se i množite se i napunite Zemlju. Volite se – zaključuje veroučitelj.

Tema je izazvala brojne reakcije na mrežama, a mi vam prenosimo najzanimljivije.

BloombergAdria.com

- Ja sam s verom u Boga i krenula na VTO. Čitana nam molitva u manastiru Beočin i manstiru Nimnik – imali smo blagoslov. Spavali pod Ostrogom i molili se Svetom Vasiliju. Prva VTO uspešna, sa oplođena tri embriona, i sva tri ubačena jer smo tako hteli i jer je volja NJegova, pa kako bude. Začela se jedna bebica, srećni smo, naravno, i zahvalni. Transfer embriona bio na 19. avgusta na Preobraženje, termin određen 12. maja na praznik Svetog Vasilija Ostroškog. Ne mogu biti grešna jer znam da je Bog sve vreme uz mene i za nas navija - podelila je svoje iskustvo korisnica Instagrama Magdalena.

- Pa i uspešnost vantelesne oplodnje opet je po NJegovoj volji. Ja to gledam tako. Bolje da se priča o uzrocima... Podrška svima koji su u tom procesu i koji se bore za potomstvo - poručuje druga korisnica.

- Uz pomoć božje volje i molitve, uz pomoć VTO postupka dobili smo kćerku. Smatram da je božja volja iznad sve i da bez njega medicina ne može baš sve - napisala je na Instagramu jedna Aleksandra.

(Žena Blic)