Izvor:Foto: Vikipedija / D. R

Van Gog razumeo je zakone fizike 100 godina pre svih drugih

Izvor: Nportal

18.10.2024.

10:45

ONA JE nastala u junu 1889, mesec dana nakon što je holandski slikar primljen u duševnu bolnicu u Sen Remiju i trinaest meseci pre nego što je tragično okončao svoj život.

"Zvezdana noć", čuvena slika holandskog slikara Vinsenta Van Goga iz 1889. godine, neverovatno je u skladu sa astronomskim principama neba, nedavno su otkrili naučnici koji se bave atmosferskim procecima. NJihovo otkriće sugeriše da je umetnik bio daleko ispred mnogih naučnika i istaknutih umova 19. veka.

BloombergAdria.com

 

Naučnici veruju da je Van Gog ciljano koristio deblje, nejednake poteze četkicom, i u različitim smerovima, kako bi na platno preneo nevidljivi neravnomerni protok vazduha, poznatog kao turbulencija, a koji izaziva promene u vizuelnom prikazu noćnog neba.

Ono što je posebno čudesno u čitavoj priči, jesto što je legendarni Holanđanin ovo živopisno umetničko delo naslikao tokom dana, u studiju bez prozora. Tačnije, on je u prizemlju duševne bolnice napravio svoj atelje.

BloombergAdria.com

 

Umetnik je svom bratu Teu o tom razdoblju napisao:

Moja me kukavna bolest tera da radim s nemim besom, veoma polako, ali bez prekida od jutra do mraka ... Verujem da će mi to pomoći da ozdravim.

Nedavno su istraživači na njegovoj slici identifikovali ono što su opisali kao "skrivenu turbulenciju", a svoju teoriju izložili su u naučnoj publikaciji "Physics of Fluids". Oni navode da je slikar na platnu preneo principe iz dimanike fluida koji su se pojavili tek 100 godina kasnije, kao što je na primer skala za kretanje vazdušne energije, koju je 1959. ustanovio matematičar DŽordž Bačelor.

"Potezi četkice igraju ključnu ulogu. Sa digitalnom slikom visoke rezolucije mogli smo da precizno izmerimo tipičnu veličinu poteza četkice i uporedimo ih sa veličinom poteza koje je pravio u potencijalnim prikazima turbulencije", istakao je autor istraživanja Jongšan Huang.

Istraživači su na koncu svega zaključili da je Van Gog definitivno imao nesvakidašnje razumevanje u vezi kretanja prirode koji nas okružuje i samog neba.

"Sve ovo otkriva nam njegovo duboko i intuitivno razumevanje prirodnih fenomena. Van Gogov precizan prikaz turbulencija je možda rezultat proučavanja kretanja oblaka i atmosfere ili urođenog osećaja kako da uhvati tu nevidljivu dinamiku neba", ističe Huang.

Zanimljivo, nešto slično je već utvrđeno 2019. godina, kada je jedna druga studija iznela pretpostavku da je Van Gog prikazao turbulencije ne samo u atmosferi, već i na zvezdama koje su od Zemlje udaljene svetlosnim godinama.