Izvor:Foto: Profimedia, TikTok printskrin/morskivlaj

"NAJGORI BOL U ŽIVOTU!" Ubola ga najotrovnija riba Jadrana

Izvor: Nportal

20.10.2024.

13:26

ZBOG mogućnosti uboda na otrovne bodlje, živog pauka nikada ne treba prihvatati golom rukom. No, mnogi to ne znaju.

Riba pauk najotrovnija je riba u Jadranu, a često može da završi na udicama ili u mrežama ribolovaca, bilo onih rekreativnih ili profesionalnih. Profesionalci već znaju o kakvoj ribi je reč i kako joj moraju pristupiti, no oni malo manje iskusni mogli bi loše da prođu ako ih pauk ubode.

Ribolovac koji se na TikToku naziva Morski Vlaj objavio kako je prošle godine ulovio najotrovniju ribu u Jadranu, ali on je sigurno znao da je skine sa udice da ga ne ubode.  

Međutim, te sreće nije bio Slavonac Tomislav koji je inače ribolovac, ali mu je puno poznatija rečna riba s obzirom na to da je odrastao loveći ribu na reci Dravi. Kada je prvi put odlučio da se okuša u morskom ribolovu tokom porodičnog odmora na ostrvu Korčula, na udicu mu se uhvatio pauk. No, on nije znao da je reč o otrovnoj ribi čiji ubod neverojatno boli pa ju je rukom skidao sa udice kako bi je vratio natrag u more. Pauk mu je u tom trenutku pokazao svu moć svoje otrovne bodlje.

– Dok sam ga skidao s udice, ubo me u kažiprst na desnoj ruci. U tom trenutku me zabolelo, ali sam uspeo da ga skinem i bacim u more. Onda je bol postajao sve jači. Prst me žario kao da sam ga stavio u kipuću vodu, bolelo me toliko da nisam mogao ni o čemu da razmišljam. Nisam znao šta da radim, bio je to najgori bol koji sam osetio u životu, došlo mi je da sebi odsečem prst koliko me bolelo. Sat vremena proživljavao sam agoniju, onda je malo počelo da popušta, ali me i dalje bolelo ceo dan. Tek kasnije sam saznao da je to pauk i došao mi je još nekoliko puta na udicu, ali tada sam znao da ga ne smem dirati i kako da ga skinem - ispričao je i dodao kako mu je na mestu uboda ostao ožiljak.

Inače, u Jadranu žive četiri vrste morskog pauka, a najčešći je pauk belac. Naraste do 53 centimetra dužine i 1,9 kilograma težine. Otrovna bodlja mu se nalazi na gornjem delu škržnog poklopca, a otrovne su i prve bodlje leđnog peraja koje su crno obojene, pisao je Novi List.

Zbog mogućnosti uboda otrovne bodlje živog pauka nikada ne treba prihvatati golom rukom. Ako do uboda ipak dođe, prva pomoć sastoji se u neutralisanju otrova, što se relativno lako može postići uranjanjem ili premazivanjem mesta uboda sa 10 postotnim rastvorom amonijaka koja se u prikladnom pakovanju može kupiti u svakoj apoteci, a posle čega bol, pa i sve druge posledice uboda najčešće potpuno nestaju.

Neki pak savetuju i da se mesto uboda uroni u vruću vodu koja ne škodi koži, odnosno ne stvara opekotine, te da se u takvoj vodi mesto uboda drži najmanje 30 minuta. Ako bol ne popušta, potrebno je potražiti lekarsku pomoć.