Izvor:Foto: Profimedia

Spasonosni trikovi za sušenje veša ZIMI

Izvor: Nportal

20.10.2024.

13:40

SUŠENJE odeće tokom zime često je naporan posao. Posebno ako živite u stanu. Istraživanje je pokazalo da čak 90 posto ljudi suši rublje u stanovima tokom hladnijih jesenjih i zimskih meseci.

Uz to, studija je takođe otkrila kako nepravilno sušenje veša u stanu može da poveća nivo vlage za čak 30 posto. Znači pogrešan način sušenja rublja u stanu može jako da utiče na kvalitet vazduha, a zbog vlažnosti može da se stvori plesan, piše Ekspres.

Tomas Bird, stručnjak za materijale, podelio je savet kako sušiti odeću u zatvorenom prostoru bez opasnosti da se stvori plesan.

- Pronađite dobro provetrenu prostoriju u stanu, sa dobrim protokom vazduha. Izbegavajte vlažne ili negrejane prostore poput podruma jer mogu da podstaknu rast spora plesni - kaže Bird.

BloombergAdria.com

 

Preporučuje i kupovinu ''čvrstog stalka za sušenje rublja'', te dodaje kako između odeće koja se suši treba da bude ''dovoljno prostora za cirkulisanje vazduha''. ''Postavite stalak za sušenje u blizini izvora toplote, poput radijatora ili grejalice. To će ubrzati proces sušenja.''

Otvorite prozor ili vrata

Bird predlaže i da za vreme sušenja odeće otvorite prozor ili vrata kako bi se poboljšala cirkulacija svežeg vazduha u prostoriji u kojoj sušite rublje. To će pomoći da se ne nakuplja vlaga.

- Ako je vaš dom vrlo vlažan, razmislite o korištenju ventilatora kako biste dodatno poboljšali cirkulaciju vazduha. Osim toga nabavite odvlaživač, on zaista može da pomogne u uklanjanju viška vlage.

BloombergAdria.com

 

No, ako se odeća suši predugo i na njoj se može pojaviti plesan. Bird savetuje kako se to može sprečiti. I što je najbolje, za to vam neće biti potrebno više od minuta posla.

- Odeću lagano protresite kako biste sprečili lepljenje stvari. To podstiče ravnomerno sušenje i sprečava pojavu plesni. Nemojte preopteretiti stalak za sušenje ili prostor za vešanje. Prenatrpanoj odeći potrebno je više vremena da se suši i lakše zadržava vlagu.

Za kraj napominje i kako je veoma važno da pre slaganja odeće u orman svakako budete sigurni da je ona potpuno suva.

- Mala količina zaostale vlage može da dovede do stvaranja plesni.