Izvor:Foto: Amir Hamzagić/ATA images, Nenad Karlić, D. Milovanović

PROMENE U SNP: Pejaković i Jung novi direktori

Izvor: Nportal

20.10.2024.

18:40

AJA Jung, postavljena je za novu direktorku Baleta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, potvrđeno je za "Blic".

Direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za igru, Aja Jung je balerina koja se posvetila širenju kulture plesa.

Diplomirala je u klasi pedagoga Marije Janković u Baletskoj školi „Lujo Davičo" i ostvarila punu dvogodišnju stipendiju škole DŽofri baleta (Joffrey Ballet School) u NJujorku, SAD. Radila je na programima Baletskog instituta NJubert balet (Neubert Ballet Institute) pri Karnegi Holu i Brodvejskog plesnog centra (Broadway Dance Center). Vrativši se u Beograd, Aja započinje samostalnu plesnu karijeru kroz četiri celovečernje produkcije: Ofelija u ogledalu, Ja, Meduza, Zelle i Priča o DŽozefini Bejker.

BloombergAdria.com

2003. godine, Aja osniva Beogradski festival igre čime Beograd postavlja na važno mesto za ljubitelje scenskog pokreta.

Ona je na funkciji direktora Baleta zamenila Tonija Ranđelovića, koji je u Srpskom narodnom pozorištu angažovan od 1987, Vršilac dužnosti direktora UJ Balet je bio od marta 2017, a od 1. februara je postavljen za direktora Baleta.

Takođe, glumac, scenarista i muzičar Nikola Pejaković Kolja postavljen je za novog direktora Drame Srpskog narodnog pozorišta.

BloombergAdria.com

Kolja je uspešan i kao muzičar, i kao glumac, i kao scenarista a i kao reditelj. Poslednjih godina je poznat kao scenarista i kompletan autor serija „Meso“, „Kosti“ i "Koža", kao i „Advokado“. Takođe od prošle godine ostao je bez benda "Grobovlasnici".

Pejaković je na mestu direktora Drame zamenio glumicu Sonju Damjanović.

Podsećamo da je nedavno na mesto v.d. upravnika SNP-a postavljena LJubinka Gvozdenović koja je na toj funkciji zamenila Zorana Đerića, koji je na mestu v.d. upravnika SNP-a proveo godinu i po dana.

(Blic)