Izvor:Foto: Amir Hamzagić/ATA images, Nenad Karlić, D. Milovanović

NOVI DIREKTORI: Upravnica o slučaju Pejakovića i Jung

Izvor: Nportal

21.10.2024.

16:33

Nedavno je na mesto v. d. upravnika postavljena LJubinka Gvozdenović, koja je na toj funkciji zamenila Zorana Đerića, koji je na mestu v. d. upravnika Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu proveo godinu i po dana, a sada je njen zamenik. Osnovno pitanje je ko će biti novi upravnik i da li nas čekaju promene na čelu Opere

Glumac Nikola Pejaković i balerina Aja Jung biće na čelu Drame i Baleta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, potvrđeno je Kuriru. Pejaković je na mestu direktora Drame zamenio glumicu Sonju Damjanović, dok je direktorka Beogradskog festivala igre postavljena umesto Tonija Ranđelovića, koji je u SNP angažovan od 1987, vršilac dužnosti direktora je bio od marta 2017, a od 1. februara je postavljen na tu funkciju.

- Nije neobično, već logično da svaka nova uprava bira i postavlja svoje najbliže saradnike, u ovom slučaju - direktore umetničkih jedinica. Želeći ne da promenim, već da unapredim umetničke programe, posle dužih konsultacija odlučila sam da na mesto direktora UJ Drama postavim Nikolu Pejakovića, istaknutog umetnika, reditelja, pisca, glumca i muzičara, a na mesto direktorice UJ Balet da postavim Aju Jung, koja je u svetu baletske umetnosti i poznata i cenjena. Verujem da ovakav izbor ne treba dalje obrazlagati, budući da oboje predloženih umetnika imaju biografije koje ih preporučuju za pomenuta mesta. Očekujem od njih kreativnost i inventivnost, u zajedničkom poslu koji je pred nama, tj. pred Srpskim narodnim pozorištem - navodi u svojoj izjavi LJubinka Gvozdenović, v. d. upravnika SNP.

Nedavno je na mesto v. d. upravnika SNP postavljena LJubinka Gvozdenović, koja je na toj funkciji zamenila Zorana Đerića, koji je na mestu v. d. upravnika SNP proveo godinu i po dana, a sada je njen zamenik. Osnovno pitanje je ko će biti novi upravnik i da li nas čekaju promene na čelu Opere. Kao direktor se pominje, kako Kurir saznaje, profesorka, operska pevačica i čuvena dirigentkinja Dragana Radaković.

Nikola Pejaković u ovom trenutku nije bio raspoložen za davanje izjava. Glumac i muzičar stoji kao autor iza serija "Meso", "Kosti" i "Koža", kao i stikoma "Advokado". Takođe, od prošle godine ostao je bez benda Grobovlasnici. Trenutno snima seriju "Tvrđava".

Aja Jung je diplomirala u klasi pedagoga Marije Janković u baletskoj školi "Lujo Davičo" i ostvarila punu dvogodišnju stipendiju baletske škole DŽofri (Joffrey Ballet School) u NJujorku, SAD. Radila je na programima Baletskog instituta NJubert (Neubert Ballet Institute) pri Karnegi Holu i Brodvejskog plesnog centra (Broadway Dance Center). Vrativši se u Beograd, Aja započinje samostalnu plesnu karijeru u četiri celovečernje produkcije: "Ofelija u ogledalu", "Ja", "Meduza", "Zelle" i "Priča o DŽozefini Bejker". Od 2003. godine vodi Festival igre.