Izvor:Foto: Profimedia

SJAJAN TRIK: Kako da vam kiseli kupus bude žut kao dukat?

Izvor: Nportal

25.10.2024.

10:51

TOKOM zimskih dana kiseli kupus jedna je od omiljenih namirnica.

Iako se danas može naći u gotovo svakoj prodavnici, većina ipak voli da sama kiseli kupus i uzima ga po potrebi. Ono što se razlikuje kod domaćeg i kupovnog kupusa jeste upečatljiva žućkasta boja koja mu daje poseban šmek.

Tajna je u postupku kiseljenja kupusa.

Prvo očistite glavice kupusa od prvog sloja listova i operite ih. Zatim izdubite glavice u sredini kako biste uklonili koren i tu udubinu napunite solju. Prvi red koji ide u posudu je naribani kupus.

BloombergAdria.com

 

Nakon što naređate kupus u buretu za kiseljenje, na vrh dodajte nekoliko parčića dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista. Dunja će pustiti svoju žutu boju i dati izgled ali i dodatni ukus kupusu.

Oko tri nedelje kupus treba da stoji kiseljen u buretu, međutim, bitno je da proveravate da li je rasol dovoljno bistar i da li kupus nije promenio miris.

BloombergAdria.com

 

Preporučuje se da je najbolje vreme za kiseljenje kupusa sredina oktobra. Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperature budu stabilne bez previše oscilacija i to od 18 do 21 stepeni. Najbolje mesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gde nema prevelikih razlika u temperaturi, kao što nije slučaj ukoliko ga držite na balkonu.

(Krstarica)

BONUS VIDEO: