SLAVSKO ŽITO ZA SV. PETKU: Najukusnije do sada!
27.10.2024.
14:31
DANAS pravoslavni vernici slave Prepodobnu majku Paraskevu ili Svetu Petku. Veliki broj vernika iz Beograda odlazi na liturgiju na Kalemegdan da uđe u kapelu i uzme svetu vodu.
U nastavku teksta možete naći recept kako napraviti najukusije slavsko žito za ovu slavu.
Potrebno je:
Priprema:
Za početak je potrebno da se pšenica lepo očisti. Stavite na šporet i ostavite da provri. Pustite da vri par minuta pa prospite vodu, a žito ostavite u cediljci. Nalijte hladnu vodu pa ponovite postupak. Ovo ponovite četiri puta dok voda ne postane bistra. Nakon toga skinite sa šporeta pa poklopite i zamotajte u toplu,vunenu tkaninu, i ostavite tako nekoliko sati. Procedite žito ali ostavite 2 dl tečnosti. Umešajte vanilin šećer, cimet i muskantni oraščić. Žito posle možete dekorisati orasima. Srećna slava!
(Trpeza)