Izvor:Foto: Printskrin/Jutjub/ Bokina kuhinja

RECEPT ZA NAJBOLJU RIBLJU ČORBU: Ovo je tajna

Izvor: Nportal

01.11.2024.

21:26

OD RIBE JE najbolje koristiti glave i meso šarana, ali čorba je još lepša ako se pomeša više vrsta, pa zato, ako ste u mogućnosti dodajte meso tostolobika i smuđa.

Riblja čorba je specijalitet na slavskoj trpezi. NJeno spremanje je za mnoge prava umetnost u kuvanju, a mi vam donosimo recept sa kojim sigurno nećete pogrešiti.

Riblja čorba važi za specijalitet, ali mnogi greše kada je spremaju. Ovako skuvano jelo biće nešto najukusnije što ste izneli pred goste i ukućane. Većina je kuva samo od glave šarana, ali imajte na umu da je mnogo lepša, a i bogatija ako ubacite meso ove, ali drugih vrsta riba.

Tajna dobre riblje čorbe je da se pravi od više vrsta rečne ribe, bar tri.

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

Priprema: 


Zagrejte ulje pa na njemu izdinstajte sitno iseckan crni luk, sitno iseckanu šargarepe i zelen. Potom smesu stavitie u blender i napraviti kašu. Ribu za čorbu poprskajte sa pola limuna, premažite suvim začinom i iseckana tri čena belog luka pa ostavite da odstoji sata pre kuvanja.

Od ribe je najbolje koristiti glave i meso šarana, ali čorba je još lepša ako se pomeša više vrsta, pa zato, ako ste u mogućnosti dodajte meso tostolobika i smuđa.

U dubok lonac sipajte kašu od luka, zeleni i šargarepe, dodajte vodu do 2/3 lonca, ubacite  lovorov list, crni biber, celer, peršun, limun isečen na komade, preostala tri čena isceckanog belog lukog luka, seckanu baburu i alevu papriku.

Kuvajte dok ne provri. Dodajte ribu koju ste prethodno očistili i isekli na komade po želji, ali svakako ne prevelike i kuvajte još  sat vremena.

Dodajte na kraju kuvani paradajz i vino. Ostavite da ponovo provri, pa probajte i  po želji dodajte još bibera ukoliko hoćete da čorba bude ljuća i belog vina, kako bi bila kiselija.

Ako ima potrebe dosolite po ukusu. Kuvajte da polako vri još 15 minuta i servirajte. Po vrhu dodajte sveže naseckani peršun.