Izvor:Foto: Profimedia

Koja je razlika između crvenog, belog i žutog luka?

Izvor: Nportal

14.11.2024.

10:33

U većini prodavnica i na pijacama ćete naići na tri glavne vrste luka: žuti, beli i crveni, odnosno ljubičasti.

Žuti luk

Kod nas se žuti luk često naziva crni. Žuti luk se najčešće koristi za kuvanje. To je zato jer žuti luk prirodno ima jak ukus. Ima najviše sumpora u poređenju s drugim sortama luka, što mu i daje njegov opor ukus i miris. Zbog toga neki smatraju da je žuti luk prejak i pomalo ljut da bi se jeo sirov.

Kuvanje žutog luka ublažava taj intenzitet, ali i dalje daje dubinu ukusa svakom jelu. Kuvanjem postaju blaži i slađi, a dobar je izbor za sve recepte koji zahtevaju karamelizovani luk. Uopšteno, žuti luk je najbolji izbor za supe, variva, umake i mesna pečenja.

BloombergAdria.com

 

Beli luk srebrnjak

Iako će većina ovaj luk povezati s belim lukom, ovde se misli na luk koji inače zovemo srebrnjak .

Ako recept zahteva sirovi luk, najbolje će poslužiti upravo  srebrnjak. Obično je blaži i slađi od žutog luka, ali definitivno ćete ga osetiti ako se nalazi u vašem sendviču, hamburgeru itd.

Ako nemate pri ruci žut luk, bez problema u kuvanju možete koristiti i beli, odnosno srebrnjak.

BloombergAdria.com

 

LJubičasti luk

LJubičasti luk idealan je za roštiljanje, pečenje i kiseljenje. Zahvaljujući blagom i suptilno slatkom ukusu, mogu se uživati ​​sirovi ili kuvani, iako su nekima i dalje prejaki sirovi. Ako vam se čini da je previše ljut, pokušajte da ga nasečete  na tanke kriške ili ga prvo potopite u hladnu vodu kako biste smanjili oštrinu, prenosi Real Simple.

BloombergAdria.com

Zbog visokog sadržaja šećera, crveni luk je glavni kandidat za kiseljenje. Fermentisana hrana ne samo da pruža izvor probiotika koji gode crevima, već i novu dimenziju ukusa. Kiseljenje ljubičastog luka pojačava njegovu prirodnu slatkoću, ali i daje pikantnost salatama, burgerima i sendvičima.

LJubičasti luk je među najboljim lukovima za roštiljanje. Neke vrste postanu kašaste na roštilju, ali crveni luk zadržava prijatnu teksturu dok se karamelizuje na visokoj temperaturi.

BONUS VIDEO: