Izvor:Foto: Profimedia

TRIKOVI DOMAĆICA: Kako naseckati luk bez suza?

Izvor: Nportal

21.12.2021.

20:10

SVI koji provode vreme u kuhinji dobro znaju za problem tokom seckanja luka. Čim krenete da ga sečete, krenu i suze na oči. Ovi trikovi će vam pomoći da ne plačete od ove namirice.

Prvi savet je da koristite oštar nož. Tupi nož će više oštetiti ćelije luka čime će se osloboditi i više enzima. Zatim luk možete da stavite sat vremena u frižider jer će niska temperatura usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance. Osim toga, možete ga držati i u zamrzivaču 10-15 minuta pre rezanja, ali vodite računa jer tada možete teže seći luk.

BloombergAdria.com

 

Oštricu noža možete da namažete limunovim sokom koji treba da ublaži delovanje sumpornih jedinjenja, ali nož treba da protrljate nakon svakog sečenja.

BloombergAdria.com

 

Ne secite koren

Najviše sumpornih supstanci nalazi se u korenu luka, pa ga režite oko korena, ali ne i sami koren.

Pojedini kuvari stave koru hleba u usta dok seckaju luk i tvrde da im to pomaže i sprečava suze.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".