Izvor:Foto: Ilustracija

PRVI SRPSKI FILM NA "NETFLIKSU": Istorijska priča o ratu

Izvor: Nportal

22.12.2021.

18:23

DUGOMETRAŽNI dokumentarni film "Dugo putovanje u rat" reditelja Miloša Škundrića naći će se na filmskoj platformi Netflix od aprila naredne godine. Time će postati prvi srpski film na ovom najgledanijem striming servisu.

Poslednjih godina može se primetiti prava eksplozija popularnosti srpske kinematografije u svetu, a osim ostvarenih srpskih glumaca koji su se pojavljivali u ostvarenjima Netflixa, sada će se tu naći i prvi naš film u aprilu naredne godine.

Domaći dugometražni dokumentarni film „Dugo putovanje u rat“ reditelja Miloša Škundrića posvećen je prvom svetskom oružanom stradanju, a svoju svetsku premijeru doživeće 22. aprila 2022. godine i imaće prilike da ga odgleda najmnogoljudnija platforma filmofila širom zemaljske kugle.

Ukoliko se vratimo mnogo godina unazad, primetićemo da je jugoslovenska kinematografija, naročito kada je snimanje o ratnim filmovima u pitanju, bila vodeća u svetu. Tada je najjača filmska mašinerija današnjice Holivud „kopirao“ naša filmska ostavarenja. Setićemo se filmova poput: „Bitka na Neretvi“, „Sutjeska“, „Valter brani Sarajevo“… https://www.youtube.com/watch?v=tET2W03IEZk

Ovim potezom, može se reći da se srpski film vratio na velika vrata, u nadi da će ovo biti samo početak prikazivanjima naših filmova u svetu.

U filmu „Dugo putovanje u rat“ govori upravo o uzrocima nastanka Prvog svetskog rata. Detaljno se priča o tome kako su Austrougarska i Nemačka pripremale ratni sukob decenijama i godinama pre Sarajevskog atentata, a u filmu govore najugledniji svetski istoričari.

Ovaj dokumentarac vodi gledaoce po dvorovima i kabinetima predsednika vlada, kroz zakulisne političke i vojne igre, istovremeno analizirajući širi kontekst i donoseći male, životne detalje situacija u kojima se odlučivalo o sudbini Evrope.

(rebelgrade)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".