Izvor:Foto: Nenad Živanović/N.Paraušić

SVEŠTENIK OBJASNIO: Kako se pravilno lomi slavski kolač?

Izvor: Nportal

26.11.2024.

08:46

SVI ovi rituali postoje kako bi se porodici i domaćinstvu osigurala zaštita, blagostanje, a "život im bio oplemenjen".

Za krsnu slavu, priprema se slavski kolač, okrugla pogača koja simbolizuje Hrista kao "hleb života", a vino kojim se preliva predstavlja Hristovu krv.

Kolač se pravi od pšeničnog brašna, a sastojci zavise od toga da li je slava posna ili mrsna.

Posna pogača se pravi od vode, brašna i kvasca, dok mrsna pogača ima dodatak žumanaca za lepu boju.

BloombergAdria.com

 

Slavski kolač se ukrašava simbolima poput krsta i ptice, a na njemu se utiskuje pečat sa slovima "IS HS NI KA", što znači "Isus Hristos pobeđuje".

Po pravilu, slavski kolač treba da osvešta sveštenik, a to se najčešće čini u rano jutro, u crkvi ili u kući domaćina. Sveštenik je taj koji seče, odnosno lomi slavski kolač. Procedura je sledeća: sveštenik podiže kolač pred ikonom i izgovarajući odgovarajuću molitvu, seče ga "krstoobrazno" i preliva vinom. Domaćin i sveštenik okreću kolač, pevajući tri crkvene pesme.

BloombergAdria.com

 

Dva običaja za koji mnogi ne znaju jeste da se slavski kolač poljubi (što čine svi članovi porodice) pre nego što ga sveštenik i domaćin izlome, kao i da je tom prilikom važno da se izgovari sledeći tekst:  "Hristos je među nama" i "Jeste i biće", istakao je sveštenik Vuk Jovanović i napomenuo da svi ovi rituali postoje kako bi se porodici i domaćinstvu osigurala zaštita, blagostanje, a "život im bio oplemenjen". Na kraju obreda svi ljube krst i sledi čestitanje damaćinu, piše Mondo. 

BONUS VIDEO: