NEMA RAZLIKE U UKUSU: Posna doboš torta
11.12.2024.
14:43
DOBOŠ torta jedna je od omiljenih torti kod mnogih.
Ako obožavate doboš tortu u orginalu, posnu tortu ćete još vipe voleti. Jednostavna je za spremanje, tako da ćete brzinom svetlosti obradovati najmilije.
Potrebno je:
- 150 g šećera u prahu
- 250 g brašna
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 3 šoljice meda
- 3 šoljice kisele vode
Za fil
- 200 g kristal-šećera
- 250 g mlevenih oraha
- 3 štangle rastopljene čokolade
- 1 kesica vanilin šećera
Za roze fondan
- 200 g šećera u prahu
- ekstrat od maline
Priprema:
Za kore stavite u posudu sve sastojke za kore. Promešajte dobro, pa ispecite tri kore. Za fil ušpinujte kristal-šećer sa vodom pa dodajte mlevene orahe, rastopljenu čokoladu i kesicu vanilin šećera. Onda sve to dobro promešajte i prohladite. Za fondan šećer u prahu umutite sa pola čaše vruće vode, pa dodajte nekoliko kapi ekstrakta od maline.
Od sastojaka za koru ispecite tri kore. Onda ih premažite filom. Na kraju filovanu tortu premažite fondanom.
(Trpeza)