DILEMA MNOGIH DOMAĆICA: Treba li meso prati pre kuvanja?
26.12.2024.
11:43
MNOGI ljudi se drže nekog nepisanog pravila, pa pre kuvanja meso uvek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje je li to uopšte neophodan korak?
Meso može da sadrži razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi ispiraju. U nekim zemljama čak koriste i kiseline poput limuna ili sirćeta.
Razna istraživanja i laboratorijske provere pokazala su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije učinkovito u uklanjanju bakterija i zapravo može da donese više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu, pa tako i na druge namirnice.
No ispiranje kiselinom poput limuna i belog sirćeta može da smanji broj bakterija, pa bi bilo dobro da počnete sa ovom praksom, ako već niste, savetuje Healthline.
Ipak, uz samo ispiranje važno je još nekoliko stvari – dobro očistite radne površine, nemojte ostavljati druge namirnice u blizini sudopere gde ćete ispirati meso i obavezno ga pecite na visokoj temperaturi do kraja.
BONUS VIDEO: