DANAS SE POSTI: Napravite najukusniju badnjaču
06.01.2025.
07:37
Pravoslavni vernici danas, 6. januara, obeležavaju Badnji dan i Badnje veče, a stari običaj nalaže da se za svečanu trpezu ovog dana priprema neparan broj jela. Nekada je ovo bilo sujeverje, ali danas je postao običaj prisutan u većini srpskh porodica.
Za Badnje veče tradicionalno je pripremana badnjača, pogača obično u obliku dvostruke ili trostruke pletenice na čijem jednom kraju je obavezno bio zaboden orah kao znak mudrosti, mira, plodnosti i dugovečnosti.
Evo i recepta za ovaj starinski specijalitet koji će ulepšati prazničnu trpezu, ali i podsetiti nas na naše korene.
Potrebni sastojci:
- 40 gr svežeg kvasca
-
400 ml tople vode
-
1 kašika šećera
-
3 kašičice soli
-
700 gr brašna
-
50 ml + 2 kašike ulja
Priprema:
U toploj vodi razmutite kvasac i šećer. Dodajte pola količine brašna, ulje i so, pa dobro promešajte. Nakon toga dodajte postepeno ostatak brašna i nastavite mešanje varjačom dok smesa ne postane gusta.
Kad smesa bude toliko gusta da ne može da se mesi, prelijte je sa 2 do 3 kašike ulja, pa je zamesite ovlaš.
Ostavite tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 – 30 minuta na toplom mestu. Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti, pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja. Po želji, možete od testa formirati i pletenicu.
Izbockajte viljuškom, premažite uljem i ostavite 20 minuta da odstoji. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni i stavite da se peče oko 25 minuta do pola sata.
Pečena je kada fino porumeni. Pečenu pogaču izvadite, premažite sa malo vode, zamotajte u krpu i ostavite tako da stoji do služenja.