Najpoznatiji Srbin današnjeg vremena Novak Đoković niže istorijske uspehe tenisu, a malo je poznato dokle je stigao kada je u pitanju školovanje. I slavni sportista, kao i njegova supruga Jelena veoma veliki akcenat stavljaju na obrazovanje njihove dece, ali hajde da pogledamo šta su oni završili.

Foto: Tanjug/AP

 

Novak je pohađao Osnovnu školu „Bora Stanković“ u beogradskom naselju Banjica. Međutim, već kao sedmogodišnjak je imao jasan cilj - da bude svetski broj jedan u tenisu! I na njegovom ostvarenju je počeo vredno da radi još od tog momenta. Zato su neke stvari morale da trpe...

Foto: Profimedia

 

Dijana i Srđan su prepoznali talenat u svom sinu i podržali ga u ispunjavanju njegovog sna, te su ga sa samo 12 godina upisali na tenisku akademiju Nikole Pilića. Već u 16. godini Nole je bio profesionalni teniser.

Potom je Đokoivć upisao Sportsku gimnaziju, ali je njegovo formalno obrazovanje, ipak, moralo da se prekine.

- Nisu imali razumevanja da on ne može da sedi u školskoj klupi. Morala sam na disciplinsku komisiju da idem, da obrazlažem gde je sve moj sin bio. Naravno da su me i oni ocrnili i na kraju je izbačen, odnosno ispisan iz te sportske gimnazije. Rekla sam im da nikome ne kažu da su "s" od sportske gimnazije. Trebalo je da mu daju podršku, da mu daju gradivo koji će on da savlada - rekla je Novakova majka Dijana jednom prilikom.

Sa druge strane, Jelena Đoković je isto pohađala Sportsku gimnaziju, jer se u to vreme ozbiljno bavila atletikom. Nakon završene srednje škole uspela je da u Milanu upiše Bocconi, jedan od najboljih privatnih fakulteta u Italiji, gde je studirala „Business administration“, a potom završila i master.

Foto: ATA images

 

Kako joj to nije bilo dovoljno, jer smatra da nikad nije dosta znanja i obrazovanja, 2011. odbranila je doktorat na smeru „Luxury Management and Services“  Internacionalnog univerziteta u Monaku.

Svakako, Nole i njegova supruga naglašavaju da kako i dalje rade na sebi i trude se da uče o novim stvarima. Posle završene profesionalne karijere teniser Novak ima želju da upiše fakultet.

BONUS GALERIJA: Novak Đoković kroz karijeru - od 2003. godine pa do danas

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".