Interesantno je i da mnovi vozači ne znaju čemu služi malena ručka na dnu unutrašnjeg retrovizora. To je poluga za dan/noć vožnju i služi za zaštitu vozača od toga da ga noću zaslepe svetla vozila koje se nalazi iza njega.

Tokom vožnje po noći lako vam se može dogoditi da vas zaslepe jaka svetla automobila koji vozi iza vas, a pomeranjem te poluge ćete se spasiti.

Polugu treba da gurneti ili je povučete - ta radnja menja položaj ogledala u retrovizoru i namešta ga tako da vam ono više ne reflektuje svetlost u oči.

Foto: Profimedia

 

Takođe, nije loše ponoviti ono što su vas učili u autoškoli, a to je da se unutarašnji i spoljni retrovizori nameštaju tek nakon što sednete u automobil i namestite sedište u položaj koji vam najviše odgovara. 

Kad namještate unutarašnje ogledalo, dobro pazite da ga ne zamrljate prstima i održavajte ga čistim kako bi vidljivost bila najbolja moguća. Upravo taj retrovizor prikazuje vozila iza vas najrealnije, odnosno na najrealnijoj udaljenosti dok ih spoljni retrovizori znaju vizuelno da ih udalje.

BONUS VIDEO: