Da li znate razlog za to? Vrlo je prosto, ali i genijalno u isto vreme.

Ako vozač napravi neko krivično delo, u toku samog zaustavljanja ili kasnije, bilo da povredi policajca ili nekog drugog, otisak prsta koji je policajac ostavio predstavlja značajan dokaz.

Otisci prstiju koji su ostali na automobilu mogu dokazati da je policajac zaista prišao vozilu i imao susret sa vozačem.

U slučaju nužde, vozač koji je ostavio svoj automobil i pobegao može se locirati na osnovu otisaka prstiju na njegovom automobilu.

Foto: Z. Knežević

 

Još jedan razlog za dodirivanje gepeka jeste provera da li se neko nalazi u njemu, odnosno da li je neko kidnapovan. Ova procedura prvobitno se razvila kako bi policajci malo uplašili vozača i ostale osobe u vozilu.

U slučaju da vozač ima neke nelegalne supstance ili oružje, odmah će krenuti da ih sakrije pre nego što policajac stigne do prozora, a iznenadno kuckanje može da ga zbuni i tako poveća šansu za hvatanje.

Ova praksa se polako napušta u SAD zbog velikog broja napada na policajce jer kuckanjem odaju svoju poziciju i tako olakšavaju kriminalcima da ih iznenade i napadnu.

Policajci ne dodiruju samo gepek, već i zadnji far automobila iz potpuno istog razloga, a u nekim situacijama to im daje dovoljno vremena da procene situaciju i ima li opasnosti.

BONUS VIDEO: