Ivana Mrvaljević, koju pamtimo kao jednu od najznačajnijih crnogorskih glumica svih vremena, rođena je 1976. godine na Cetinju.

U rodnom gradu je 1999. godine završila Fakultet dramskih umetnosti u klasi Bora Stjepanovića. Od tada je bila i član ansambla Gradskog pozorišta, pri čemu je kasnije magistrirala produkciju u Torinu.

Još tokom studentskih dana, ostvarila je više uloga, no one najznačajnije, kako u pozorištu, tako i na filmu i TV-u usledile su narednih decenija.

Foto: Printskrin/Prva TV

 

 

Glumica je preminula nakon borbe sa teškom bolešću, a kada je saznala za dijagnozu bila je u šoku i bukvalno se onesvestila.

- Jer mnogi misle kad kažete karcinom - onda to znači adio zauvek. Tako sam u početku i ja mislila, i počela sam da se pripremam za neke stvari. Onda sam saznala za ciljane terapije, načine lečenja koji se nude. I krenula sam u borbu - rekla je u oktobru povodom meseca prevencije karcinoma dojke za „Slobodnu Evropu“ Ivana Mrvaljević, pa dodala:

- I najveći strah i najveća motivacija je bila moja ćerka. Najveći strah je bio za njenu budućnost bez mene. Istovremeno je ona bila najveći motiv da se izborim. Zbog mog deteta sam smatrala da imam jedan jedini izbor – da odlučim da pobedim.

Nakon početka terapije, Ivana jedno vreme nije igrala na matičnoj sceni Gradskog pozorišta Podgorica, no ubrzo se vratila glumi:

- U početku nisam mogla da igram. Ubrzo sam shvatila da je strah uticao na tu odluku. Kad sam videla da terapiju dobro podnosim i da mogu da funkcionišem i sa detetom, i svim ostalim obavezama, kazala sam sebi, pa zašto ne bih igrala?

Foto: Jutjub printskrin/Televizija E

 

 

- Pođem, dobijem lek, i nastavim da živim normalno. Gluma me po mnogo pitanja spašavala u životu. Mislim da se to dogodilo i sad. Igra na sceni mi je dala dodatnu snagu - govorila je Ivana.

Ivana Mrvaljević je pristala da govori o svom ličnom iskustvu jer želi da ukaže na važnost preventivnih pregleda koji mogu spasiti život:

- Žene najčešće sve - decu, porodicu, posao, obaveze – stavljaju ispred sebe. Sutra ću poći, preksutra ću, imam kad… To sam i ja radila. Zato želim da ovo bude moj podstrek ženama da obavezno pođu na pregled.

Smatra da je dovoljno jaka za sve što ova dijagnoza sobom nosi:

- Jednostavno, moj život ide dalje, imam mnogo planova i toliko toga pred sobom, što se tiče pozorišta i drugih stvari - pričala je glumica.

(K1/Blic)

BONUS VIDEO: