Dugoočekivani film "Ruski konzul" u režiji Miroslava Lekića, koji je nastao po istoimenom romanu Vuka Draškovića premijerno će biti prikazan 3. marta u u okviru 52. Međunarodnog filmskog festivala- FEST 2024.

Sada je konačno objavljen i prvi trejler tog ostvarenja, koje je ujedno i poslednji film Žarka Lauševića, koji je preminuo u novembru 2023. godine.

Film "Ruski konzul" donosi pred publiku priču vraćajući nas u dramatične godine, koje se mogu smatrati ključnim trenutcima kosovske krize, koja će definisati budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu.

Glavni junak ove filmske sage je srpski doktor Ilija Jugović (Nebojša Dugalić) koji po kazni dobija premeštaj bolnicu u Prizrenu.

Tu upoznaje profesora istorije LJuba Božovića - Ruskog konzula (Žarko Laušević), naizgled psihijatrijskog pacijenta koji tvrdi da će uskoro “Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko”.

Foto: Jutjub printskrin/Art Vista

 

 

Protiv Božovića se okreću lokalni albanski moćnici, separatisti. Oni pokušavaju da isele Božovića ali u njegovu zaštitu staje doktor Jugović.

Glumačku podelu, pored Žarka Lauševića i Nebojše Dugalića, čine i Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar Vishka, Danica Radulović, Mensur Shafqiu, Konstantin Fidanov, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petroci, Tamara Aleksić i mnogi drugi.

BONUS VIDEO: