Belanca su neverovatan izvor proteina, a žumanci su puni vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein, kaže nutrickionistkinja Linsdej Vengler.

No kako bi dobili najbolje od jaja, treba pripaziti na koji ih način pripremate. Iako ne postoji 'pogrešan' način pripreme jaja, neke metode nisu toliko zdrave kao druge.

Mnogi nutricionisti kažu kako je definitivno najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.

S time se slaže i nutrickionistkinja Sandra Marić Bulat.

- Sirova jaja su najopasnija, sirovo belance teže se vari zbog prisutnog avidina i na taj način su teško za obradu u organizmu. Osim toga, velika je mogućnost od trovanja salmonelom. Najbolji izbor pripreme su poširana ili kuvana jaja. Pečenjem unosimo veću količinu nepotrebnih masnoća, ali prilikom pripreme dovoljno je tiganj malo premazati uljem kako bi dobili niskokaloričan obrok. Sa malo masnoća veća je iskoristivost A, D i E vitamina iz jaja. Svakako treba izbegavati pripremu pečenih jaja sa slaninom prilikom čega unosimo suvišne masti i so - rekla je Marić Bulat za 24sata.hr.

- Ako pržite jaja na maslacu, možda ćete poništiti neke zdravstvene blagodeti jaja. Jaja su prirodno bogata proteinima i s malo zasićenih masnoća, ali čim smesi dodate maslac, zasićena masnoća u vašem jelu raste. To je nešto što ne želimo, jer je prekomerna zasićena masnoća u prehrani usko povezana sa srčanim bolestima - kaže nutrickionistkinja Katerin Basbaum.

- Dijetalne smernice za Amerikance 2020. - 2025. predlažu da se unos zasićenih masnoća smanji na manje od 10% ukupnih kalorija dnevno. Korišćenje zasićenih masti u pripremi jaja dodaje značajne kalorije jelu, kao i nezdravu masnoću koja je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti - dodaje nutrickionistkinja Tara Tomaino.

Tomaino dodaje da se ne morate čuvati samo maslaca, kokosovog ulja i masti od slanine koji su takođe loši, kao i pečenje jaja u tepsiji koji sadrži velike količine zasićenih masnoća u obliku pavlake ili sira. Korišćenje tih sastojaka može umanjiti visoki nutritivni profil jaja. Od prženja jaja, nezdravije je jedino prženje jaja na jakoj vatri.

Kako se navodi, kuvanje na visokim temperaturama oksidira ulja, koja takva mogu podstaknuti upalu u telu. Stoga treba koristiti ulja koja se dime tek na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako bi se spriječila oksidacija.

Kako je najbolje pripremiti jaja?

- Pripremanje jaja s minimalno masnoća ili upotreba nezasićenih masti poput maslinovog ulja ili ulja avokada zdravija su alternativa. Jaja koja se kuvaju kao tvrda ili poširana, uzevši u obzir da je to način da se pripreme jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom - kaže Tomaino.

Osim kako ih kuvate, bitno je i s čim jedete jaja. 

BONUS VIDEO