Izvor:Foto: Shutterstock

ŠTA JESTI NA DIJETI? Primer detoksa za jedan dan

Izvor: Nportal

26.01.2025.

13:29

BEZ obzira na to da li ste "skrenuli s puta" tokom praznika ili jednostavno želite da se osećate lakše i bolje, nutricionista savetuje da uvedite balans u svoju ishranu dok zima još traje.

Iako su praznici i sezona velikih zimskih slava iza nas, mnogi još osećaju posledice obilnih obroka i slatkih iskušenja. Zima još uvek traje, ali nam i proleće već kuca na vrata, te je pravo vreme da svoje telo osvežimo, pripremimo za dolazak toplijih dana i vratimo ga u ravnotežu. Bez obzira na to da li ste "skrenuli s puta" tokom praznika ili jednostavno želite da se osećate lakše i bolje, nutricionista Dijana Radetić predlaže primer dijetalnog jelovnika za jedan dan koji će vas motivisati da se okrenete ka zdravijim navikama.

- Jutro bi trebalo početi s čašom mlake vode, tačnije sobne temperature, jer je voda jako važana i ona je najbolji detoksikator. Iako naše telo sadrži sadrži 60 odsto vode, problem je u tome što je vrlo malo pijemo, te se sve što unesemo u organizam teže i sporije vari. Treba napomenuti da hladna voda predstavlja vrstu stresa za organizam, s obzirom na našu telesnu temperaturu od 36,5 stepeni – objašanjava nutricionista.

BloombergAdria.com

 

Biljna vlakna i proteini

Pola sata nakon toga trebalo bi da usledi doručak, a idelanu varijantu predstavlja kombinacija složenih ugljenih hidrata, proteina i biljnih vlakana.

- Za doručak možete da pripremite kačamak sa parčetom mladog sira i povrćem, kao salatom ili ovsenu kašu sa jogurtom, smenkama i voćem. Biljna vlakna u kombinaciji sa složenim ugljenim hidratima i proteinima pružaju duži osećaj sitosti, što je jako važo da ne bismo gladovali dva sata posle obroka, a ukoliko obavljate teže poslove spremite sendvič od integralnog hleba sa kuvanim jajima i povrćem. U svakom slučaju, gledajte da to bude blaža varijanta, barem dok ste na dijeti, dok za užinu možete pojesti voće – savetuje naša sagovornica.

BloombergAdria.com

 

Čorbica za srećna creva

Za ručak su uvek dobrodošle čorbice sa povrćem i mesom koje imaju blagotvorno dejstvo na praznicima izmučen stomak.

- Creva moramo da ozdravimo od teških jela koja smo uneli tokom prethodnih nedelja, i da ih malo "renoviramo". Čorbica sa mesom i povrćem uz parče integralnog hleba i salatu koja je puna biljnih vlakana deluje blagotvorno na creva, na taj način unosimo nešto laganije, a pritom smo siti. Osim toga, u jogurtu, koji smo popili za doručak, postoje probiotske bakterije koje pospešuju rad creva i rast dobrih bakterija neophodnih za bolju apsorpciju hrane, kao i za jačanje imuniteta - sugeriše nutricionista.

BloombergAdria.com

 

Za večeru parče mesa i salata

Jedna od najboljih večera je parče proteina i salata, napominje naša sagovornica.

- To može da bude parče ribe ili mladog sira, a kombinacija proteina i vlakana je laka za varenje. Kako posle 20 časova telo usporava svoj rad, priprema se za san i sporije sagoreva kalorije, oko 19 sati je idealno vreme za večeru. Ukoliko smatrate da vam parče mesa i salata neće biti dovoljni, možete da im pridružite i prače integralnog hleba, to neće napraviti problem -smatra Dijana.

BloombergAdria.com

 

Koliko dijeta treba da taje? 

Obično se kaže da kada se nešto pokvari, treba duplo više dana da se popravi, što znači da ako ste tri nedelje preterivali u hrani, potrebno vam je šest da se oporavite. 

(KURIR)