Izvor:Foto: Novosti/Tanjut/Instagram printskrin/Ministarstvo odbrane Ukrajine

Ruski ambasador uporedio bombardovanje '99 i rat u Ukrajini

Izvor: Nportal

25.02.2022.

22:47

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je gostujući na televiziji Euronjuz Srbija da predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić "pre svega misli na svoj narod". On je ponovio Vučićeve reči da ima mnogo Srba koji ne bi podržali bilo kakve mere protiv Rusije, govoreći o mogućim pritiscima na našu zemlju. Analizirajući eskalaciju sukoba između Risije i Ukrajine, Bocan-Harčenko je uporedio aktuelnu situaciju sa bombardovanjem SRJ 1999. godine.

- Tada je bilo potpuno direktno kršenje međunarodnog prava, sada ne. Nikakvih podudarnosti nema tada i sada. Neki pokušaji upoređivanja postoje ali ovo nije isto. Podudarnosti ne postoje - rekao je Bocan Harčenko.

Novinarka Minja Miletić na to je odgovorila da ne postoje, budući da je tada bombardovan Beograd, i da bi to bilo isto ukoliko bi NATO sada bombardovao Moskvu, kao što se nama desilo '99 godine.

BloombergAdria.com

- Što se tiče učešća i nekog ulaska spoljnih snaga, Putin je u svojoj izjavi prekjuče rekao da će biti takav odgovor kakvog nije bilo nikada u istoriji. Što se tiče njihovog učešća mislim da im je ovo razumljivo - rekao je ambasador Rusije u Srbiji i dodao:

- Što se tiće vojnih operacija tada, vi znate bolje od mene živeći ovde, da je bombardovana prestonica krstarećim raketama, da je bombardovana svim modernim snagama koje su postojake. Bilo je udara na civilne objekte i puno poginulih i ovo se zna. Ja kada sam došao ovde u muzej agresije NATO, tamo se vidi sve šta se dešavalo. Posledice toga su ogromne, uključujući i zdravlje celokupnog srpskog naroda - rekao je Bocan Harčenko.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".