Izvor:Foto: Profimedia

FENOMEN ZVANI PUTIN Zašto svetske zvezde vole druženje s njim?

Izvor: Nportal

07.03.2022.

18:21

VLADIMIR Putin u svojoj dugogodišnjoj karijeri predsednika Rusije, često je viđan u društvu velikih svetskih umetnika, a najviše među ljudima iz filmskog džet-seta, holivudskim zvezdama, glumcima, režiserima, producentima... Veliki broj tih ličnosti pristajao je da dođe u Rusiju i upozna ruskog predsednika, a mnogi od njih su zahvaljujući tome dodatno razradili svoj javni imidž.

Povoljan utisak Vladimir Putin ostavio je čak i na čuvenog "nestašnog dečaka" filmske industrije, Mikija Rorkija koji je ga je jednom prilikom opisao kao "pravog gospodina".

- Sreli smo se nekoliko puta i bio je vrlo kul, gledao me u oči - govorio je holivudski glumac, koji je česte boravke u Moskvi ostvario zahvaljujući svojoj devojki, koja je Ruskinja.

- Sve je to u vezi sa porodicom, j..e mi se za politiku, to nije moje područje - govorio je Rork kada su ga zapadni tabloidi optuživali da podržava ruskog predsednika.

O tome piše u članku britanskog Gardijana u kojem se na početku teksta opisuje famozna scena iz 2010. godine kada se Putin pojavio na jednoj dobrotovornoj večeri za decu u Sankt Petersburgu. Dok je pevao dečiju pesmicu iz publike su ga uz aplauze i osmehe pozdravile velike   filmske zvezde: Šeron Stoun, Kurt Rasel, Goldi Havn, Kevin Kostner, Žerard Depardije, Vinsent Kasel, Monika Beluči...

BloombergAdria.com

List podseća da je ovu zabavu, kao i niz sličnih okupljanja "selebriti sveta" u Moskvi organizovao Samjuel Aroutinian, poznati menadžer iz NJujorka, koji je kasnije isticao da ga je Putinovo prisustvo na humanitarnim manifestacijama stalno iznenađivalo.

BloombergAdria.com

Među brojnim holivudskim zvezdama koje su posetile ruskog predsednika nalazili su i glumac akcionih filmova Žan Klod Van Dam koji je sa Putinom jednom prilikom odmeravao i fizičke sposobnosti. Putin je se prije desetak godina susreo i sa Leonardom Dikapriom, koji je boravio u Rusiji na jednoj humanitarnoj konferenciji posvećenoj spašavanju tigrova od istrebljenja.

BloombergAdria.com

JAK KAO VAN DAM, MUDAR KAO RORK

Danas, kada holivudske zvezde poput Anđeline DŽoli i Šon Pena svojim aktivnostima pozivaju svet da se uključe u situaciju u Ukrajini, list podseća da njihovim kolegama pre 10-15 godine za druženje sa Putin nije smetalo ništa vezano za politiku, čak šta više i sami su priželjkivali druženje sa Putinom zarad afirmacije svoje karijere. 

Sa druge strane, Putina koga su i godinama ranije u zapadnim medijima optuživali za kršenje političkih sloboda i tobož brojne nelegitimne intervencije, tokom susreta sa filmskim zvezdama nisu kritikovali, čak naprotiv.

Britanski Gardijan tvrdi kako su fotografije i snimci druženja filmskih zvezda sa Putinom doprineli njegovom ulasku u sferu industrije zabave, te da su mu pomogli da promoviše sebe u neformalnom (vanpolitičkom) svetlu. Ipak, primetna je tendencija britanskih novinara da ga upoređuju sa poznatim filmskim negativcima, poput Blofelda iz filmova o DŽejms Bondu.

U Rusiju su odlazile vrlo često filmske zvezde koje su u svojim, ili uopšteno zapadnim zemljama imale status nesvaćenih umetnika, disidenata . Iz te grupe posebno se izdvaja francuski glumac Žerard Daprdije, koji je primio i rusko državljanstvo nakon što je došao u sukob sa francuskom vladom zbog kritika vezanih za porez. 

BloombergAdria.com

Niska poreska stopa u Rusiji od 13% i razumevanje Moskve za njegov slučaj, doprineli su da Depardije u više navrata istakne Rusiju kao svoju "drugu domovinu". Ostalo je zabeleženo da je Rusiju ocenio kao zemlju demokratije a Ukrajinu "kao deo Rusije":

OLIVER STOUN NIJE KAO STIVEN SIGAL

Još jedna poznata filmska zvezda Stiven Sigal je 2016. godine stekao rusko državljanstvo, a pre toga je u jednom intervjuu javno pozdravio pripajanje Krima Rusiji. Danas povodom aktuelnih dešavanja u Ukrajini ističe:

- Gledam na Rusiju i Ukrajinu kao na jednu porodicu i zaista vjerujem da je neko sa strane  uložio ogroman novac na propagandu da bi tako isprovocirao te dve zemlje da se konfrontiraju jedna drugoj - ispričao je Sigal za Foks NJuz.

BloombergAdria.com

Slučaj slavnog režisera Olivera Stouna je mnogo je po oceni britanskog Gardijana mnogo komplikovanije od slučajeva trojice gore pomenutih glumaca. Stoun koji se proslavio snimanjem dokumentarnih filmova o Fidelu Kastru i Ugu Čavezu, predstavio je svoj autorski serijal o Vladimiru Putinu kao prirodan nastavak tog opusa obzirom da režiserovu sklonost prema "velimim pokretačkim ličnostima".

Četverosatni dokumentarac Olivera Stouna je svakako doprineo da se Vladimir Putin bolje upozna u neformalnom svetlu.

Ipak, za razliku od drugih ličnosti iz sveta filma, on danas ističe vrlo oštre i kritične tonove prema Vladimiru Putinu.

Nasuprot njemu, "Gardijan" podseča na Emira Kusturicu koji je takođe u više navrata bio gost ruskog predsednika, ali se nije nijednom negativno izjasnio o Vladimiru Putinu.

(Gardian)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".